Meta krijgt recordboete van 1,2 miljard euro voor schenden Europese AVG-wetgeving

Meta heeft van de EU een recordboete ontvangen wegens het schenden van de Europese AVG-wet. Het bedrijf zou Facebook-gegevens van Europese gebruikers namelijk hebben overgedragen naar de VS, hetgeen volgens de Ierse variant van de Autoriteit Persoonsgegevens de privacyrechten van EU-burgers schendt (PDF). Daarom legt de rechtbank het bedrijf een boete van 1,2 miljard euro op. Dat is de hoogste boete die de EU ooit voor een AVG-overtreding heeft opgelegd. 

Het vorige record was in handen van Amazon, dat in 2021 voor soortgelijke privacyovertredingen 746 miljoen euro moest betalen. Meta kreeg eerder ook al meermaals een boete van het Ierse gerechtshof. Die waren allemaal tussen de 225 en 405 miljoen euro. Het bedrijf zei toen al dat het zou overwegen om uit de Europese markt te stappen als het de Europese gebruikersgegevens niet naar de VS mocht sturen. Immers, voor het tonen van de gerichte advertenties op Meta's platformen is het verzamelen van gebruikersgegevens noodzakelijk.

Meta maakt momenteel voor de gegevensoverdracht gebruik van standard contractual clauses, of scc's. Alleen staat de EU deze manier van overdracht vanaf 2020 niet langer toe voor de VS, omdat laatstgenoemde 'geen beschermingsniveau biedt dat gelijkwaardig is aan het niveau in de EU'. Momenteel is er daardoor geen enkele wettelijke grondslag op basis waarvan Europese gegevens naar de VS gestuurd mogen worden, al zijn de VS en EU wel bezig met een nieuwe deal waardoor dat wel weer zou kunnen. Die gaat naar verwachting tussen juli en oktober van kracht. Meta krijgt tot 12 oktober de tijd om af te stappen van scc's voor dataoverdracht naar de VS. Overigens geldt dit oordeel enkel voor de overdracht van Facebook-gegevens. Andere Meta-platformen, zoals WhatsApp en Instagram, blijven vooralsnog buiten de boot.

In een blogpost noemt Meta de boete 'onrechtvaardig en onnodig'. Het bedrijf stelt dat het slechts een van 'duizenden' is die op basis van scc's Europese gegevens naar de VS stuurt. Het bedrijf gaat in beroep tegen het vonnis en wil proberen ervoor te zorgen dat de uitvoeringsdeadlines worden geschorst. Volgens Meta kunnen deze bevelen 'veel schade veroorzaken, ook voor de miljoenen mensen die Facebook dagelijks gebruiken'.

Bronnen: Data Protection Commission (PDF), Meta

« Vorig bericht Volgend bericht »
0