GITEX: Elephantech toont 'duurzame' printplaten die worden gefabriceerd door een inkjetprinter

De Japanse start-up Elephantech exposeert op de GITEX-beurs zijn 'P-Flex'-pcb's die door middel van een inkjetprinter en koperbeplating zijn gefabriceerd. Dit leidt volgens de fabrikant tot een afname van 95 procent qua waterconsumptie in vergelijking met het traditionele maakproces van printplaten. Ook zou de CO2-afdruk 75 procent lager liggen en is dit productieproces volgens de fabrikant goedkoper.


Voorbeelden van printplaten die met de P-Flex-technologie zijn gefabriceerd

Het grootste verschil met het normale pcb-productieproces, is dat bij de printplaten van Elephantech er alleen metalen worden geplaatst op de benodigde locaties. Het metaal wordt dus afgepast geprint, en vervolgens wordt er een koperlaag op aangebracht. Bij het traditionele 'subtractieve' productieproces wordt het gehele oppervlakte gevuld met metalen inkt, waarna de overbodige delen nadien met water worden opgelost. Bij de P-Flex-technologie van de start-up gaat er dus geen materiaal verloren en is het fabricageproces minder ingewikkeld.

Overigens worden inkjetprinters wel vaker voor het fabriceren van hardware gebruikt. Zo worden oledschermen steeds vaker geprint. Het voordeel daarvan is dat ze onder minder veeleisende omstandigheden kunnen worden gemaakt. Ook zorgt deze techniek ervoor dat de pixelgrootte verder verkleind kan worden en dat er meer verschillende soorten displayformaten mogelijk zijn. Hoewel de meeste inkjetgeprinte oleddisplays zich nog in de conceptfase bevinden, lijkt het er wel op dat oledschermen hierdoor in de toekomst geavanceerder én goedkoper gemaakt kunnen worden. Over een aantal jaar komen er dus mogelijk laptops op de markt waarbij zowel het oledscherm als het printje uit de printer zijn gerold.

Bron: Elephantech

« Vorig bericht Volgend bericht »
0