'Android is een enorm trackingapparaat.' Dat schreef Apple in een intern strategiedocument uit 2013, dat nu geopenbaard is tijdens de Amerikaanse antitrustzaak tegen Google (PDF). In dat document werden de activiteiten die Apple en Google ondernemen om de privacy van gebruikers te waarborgen, met elkaar vergeleken. Niet geheel verrassend was Apples conclusie dat Apple een stuk beter met de gegevens van gebruikers omgaat, zowel op het gebied van gebruikersaccounts, Maps, advertenties en de zoekmachine.
Bij laatstgenoemde schreef de iPhone-fabrikant dat Google zoekopdrachten koppelt aan het Google-account van de gebruiker, terwijl Apple zoekopdrachten van Safari, Maps en Siri niet koppelt aan een Apple ID. Ook gebruikt Google gebruikersgegevens uit al zijn diensten voor advertentietracking, terwijl Apple een 'firewall' heeft tussen iAd en zijn andere diensten, schrijft laatstgenoemde. Daaruit concludeert het bedrijf dat Android een 'enorm trackingapparaat' is.
Ondanks de privacyzorgen die Apple had over Google, heeft het bedrijf er wel een zoekmachinedeal mee gesloten. Apple-topman Eddy Cue liet in september weten dat het bedrijf al jaren miljarden aanneemt van Google om van laatstgenoemde de standaardzoekmachine op Apple-apparaten te maken, omdat er 'geen bruikbaar alternatief' voor handen is. Ook opmerkelijk is dat uit een reeks e-mails uit 2016 (die nu ook zijn geopenbaard) blijkt dat Apple graag toegang zou willen hebben tot de zoekgegevens van Google (PDF). Het bedrijf wilde weten op welke links gebruikers klikken en hoelang het duurt voordat een gebruiker het 'antwoord' op zijn zoekopdracht heeft gevonden. Apple zou deze informatie willen gebruiken om de 'gebruikersinformatie' te verbeteren.
Bron: Amerikaanse ministerie van Justitie (PDF)