De Europese Unie wil haar burgers beter beschermen tegen volatiele energieprijzen. Iedereen heeft vorig jaar, na de start van de oorlog in Oekraïne, gemerkt dat de stroom- en gasprijzen enorm zijn gestegen. Hoewel de prijzen inmiddels weer enigszins zijn gestabiliseerd en je sinds afgelopen zomer weer een vast energiecontract kunt afsluiten, is het een feit dat de prijzen nog steeds volatiel zijn en hoger liggen dan voor de oorlog. Er bestaat een reële kans dat tijdens een koude winter de gas- en elektriciteitsprijzen weer omhoog kunnen schieten. De ACM raadt dan ook niet voor niets aan om een vast contract af te sluiten.
De EU wil op haar beurt hier ook wat aan doen, en dus op Europees niveau de energiemarkt hervormen. De bedoeling is dat de overheid een contract afsluit met energieleveranciers voor de lange termijn. Dit zijn contracten voor verschil (CfD's). Deze contracten bieden energieleveranciers een minimale prijs voor elektriciteit. Als zo'n leverancier besluit om een nieuw project voor hernieuwbare energie of kernenergie op te starten, kunnen zij zo'n vaste prijs afspreken. Als de huidige elektriciteitsprijs lager is dan de afgesproken prijs, vult de overheid het verschil aan tot de minimumprijs. Als de prijs hoger is, moet de energieleverancier het verschil tussen de marktprijs en de minimumprijs aan de overheid betalen. Door een hogere prijs te bieden voor elektriciteit, krijgen energieleveranciers ruimte om te investeren in CO2-vrije en hernieuwbare energiecentrales.
Het principe van de huidige energiemarkt blijft hetzelfde: als eerste worden stroomvoorzieningen gebruikt die de goedkoopste energie leveren, zoals windenergie. Maar als er meer vraag is of minder wind, worden bijvoorbeeld gasgestookte energiecentrales gebruikt om aan de vraag te voldoen. Deze zijn duurder dan hernieuwbare energie en bepalen dus ook grotendeels de prijs.
De groenen binnen het Europees Parlement zijn echter niet blij met het nieuwe voorstel. De Duitse MEP, Michael Bloss, zei: 'Op de dag van het historische akkoord bij de klimaatconferentie in Dubai geeft de EU eigenlijk een nieuwe fossiele subsidie aan kolengestookte energiecentrales. Dit maakt de EU compleet onbetrouwbaar.' Hoewel de meeste burgers zeker blij zullen zijn met stabielere energieprijzen, denk ik dat men niet wil dat dit ten koste gaat van de klimaatdoelen die de landen gezamenlijk hebben besloten te handhaven.