In een tijd waar streamingdiensten alomtegenwoordig zijn en veel films nooit op het witte doek te zien zijn, is er toch een opvallende claim gedaan door de 'Film Content Protection Agency', of FCPA, uit het Verenigd Koninkrijk. Namelijk dat wel 90% van de illegale films uit bioscopen worden gehaald, of daarin worden opgenomen. De uitspraak werd gedaan bij een prijsuitreiking voor waakzame bioscoop medewerkers die piraterij van films tegen zouden gaan.
Binnen de entertainment industrie wordt online piraterij als grote dreiging gezien voor de inkomsten van de industrie. Met name films worden veel illegaal online gezet. Verschillende lobbygroepen en organisaties proberen dan ook alles eraan te doen om websites offline te halen die dit soort content hosten, evenals het lobbyen voor striktere wetten en handhaving. Volgens de FCPA kunnen dus 90% van de films die illegaal online gezet worden hun oorsprong vinden in de bioscoop. Echter zou er geen van de films getraceerd kunnen worden naar bioscopen in het VK of Ierland.
Bij TorrentFreak gingen meteen de alarmbellen rinkelen naar aanleiding van deze uitspraak. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er zoveel van de illegale films die online te vinden zijn uit de bioscoop komen aangezien het merendeel sowieso nooit daar te vinden is geweest. Ook door simpelweg te kijken naar het aanbod op piratenwebsites is het direct duidelijk dat slechts een zeer klein aandeel van de films door een camera opgenomen zijn. TorrenFreak stelt zelfs dat FCPA er misschien een orde van grootte naast zat, en het echte cijfer misschien 9% is.
Het mogelijk oorspronkelijke artikel uit The Guardian waar deze 90% in werd genoemd.
TorrentFreak deed derhalve navraag bij de 'Film Distributors Association' of FDA, waaronder de FCPA valt. Deze reageerde niet en andere anti-piraterij groepen in het VK konden ook geen duiding geven over dit cijfer. Het cijfer lijkt dan ook simpelweg een herhaling te zijn van een oud cijfer wat al decennia genoemd wordt door rechthebbende organisaties. Zo werd het in 2016 door Anti-piraterij groep FACT genoemd, eveneens zonder enig bewijs. Door verder terug de tijd in te zoeken kwam TorrentFreak erachter dat die 90% mogelijk uit het jaar 2004 stamt uit een artikel van de Guardian. Iets wat overduidelijk niet meer relevant is op dit moment, zelfs al zou het over online content gaan. De oorspronkelijke 90% lijkt namelijk te gaan over illegale DVD's die voor release van films circuleerden en in beslag genomen werden. Dit is niet meer dan een logisch getal gezien het legale aanbod voor die films op dat moment enkel de bioscoop betrof.
Bron: TorrentFreak