De Steam Deck is inmiddels enige tijd uit en heeft al een update gekregen met een oled-scherm. Het apparaat van Valve heeft een custom APU van AMD gebaseerd op Zen 2 samen met een RDNA 2 gpu, waarbij beiden onderdelen verbonden zijn aan een 128-bit LPDDR5 geheugenbus. Nu hebben hardware-fotograaf Fritzchens Fritz en YouTuber High Yield samen de 7nm chip op de gevoelige plaat vastgelegd.
De analyse van de twee mannen laat zien dat de cpu slechts 12,4% van het chip-oppervlak inneemt, terwijl de gpu zelfs maar 10,9% voor zijn rekening neemt. Samen dus nog geen kwart van het oppervlak van de chip. Volgens High Yield nemen de I/O, render back ends, cache, en controllers een groot gedeelte van de oppervlakte in, echter mist er nog steeds zo'n 13,7% van het oppervlak wanneer al deze onderdelen bij elkaar opgeteld worden. De YouTuber denkt dat de Van Gogh-chip mogelijk ook gebruikt wordt in de Magic Leap 2 AR headset. Deze zou een 'vision processing engine' bevatten met maar liefst 14 kernen die op 2,4 GHz draaien. Het idee is dus dat deze 14 kernen deze laatste 13,7% van het chip-oppervlakte op zich nemen.
Het is niet duidelijk of deze vision processing engine fysiek is uitgeschakeld op de Steam Deck, wat het mogelijk zou kunnen maken op via aanpassingen aan de firmware of via BIOS-mods. Of er daadwerkelijk zinvol gebruik gemaakt kan worden van deze hardware is een tweede, want deze hardware zou specifiek gemaakt zijn om met de software van de Magic Leap te werken. Als de 14 kernen echter ingeschakeld kunnen worden en softwarematig aan te spreken zijn, dan is het misschien mogelijk om ze als AI accelerator te gebruiken. De nieuwere Steam Deck Oled gebruikt een kleinere APU dan het oudere LCD model. Deze is zo'n 20% kleiner maar gebruikt hetzelfde productie procedé, dus het lijkt erop dat het oppervlakte kleiner kan zijn door optimalisaties en het verwijderen van de mogelijke vision processing engine. Alle foto's zijn beschikbaar via de Flickr van Fritzchens Fritz.
Bron: Techspot