Aangepaste Arm-kernen en instructiesets
Een ander belangrijk verschil tussen Arm en Intel is dat laatstgenoemde het hele proces van begin tot eind beheerst en zijn chips rechtstreeks verkoopt. Arm verkoopt in principe alleen licenties, terwijl Intel zijn architectuur, cpu-ontwerp en zelfs productie volledig in eigen hand houdt. Dat laatste kan overigens veranderen wanneer Intel een deel van zijn geavanceerde productie wil diversifiëren. Arm, ter vergelijking, biedt een verscheidenheid aan producten aan partners zoals Apple, Samsung en Qualcomm. Dit varieert van kant-en-klare cpu-kernontwerpen (zoals de Cortex-A78 en A710, die in partnerschap zijn gebouwd via het Arm CXC-programma) tot aangepaste architectuurlicenties waarmee bijvoorbeeld Apple of Samsung aangepaste cpu-kernen kan bouwen en zelfs aanpassingen kan aanbrengen in de instructieset.
Het bouwen van aangepaste cpu's is een duur en ingewikkeld proces, maar kan tot krachtige resultaten leiden als het goed wordt gedaan. De cpu's van Apple laten zien hoe op maat gemaakte hardware en instructies de prestaties van Arm kunnen opdrijven en kunnen wedijveren met mainstream x86-64 en meer. Hierbij moeten we wel aantekenen dat de Mongoose-kernen van Samsung minder succesvol waren en de productie daarvan uiteindelijk is stopgezet. Ook Qualcomm is opnieuw in de wereld van de aangepaste Arm-cpu's gestapt, nu het Nuvia voor 1,4 miljard dollar heeft overgenomen.
Apple is van plan de Intel-cpu's in zijn Mac-producten geleidelijk te vervangen door zijn eigen, op Arm gebaseerde, silicium. De Apple M1 was de eerste eigen chip, en de motor achter de nieuwste MacBook Air, Pro en Mac Mini. De nieuwste M1 Max en M1 Ultra bieden een aantal indrukwekkende prestatieverbeteringen en tonen aan dat krachtige Arm-kernen het in veeleisendere computerscenario's kunnen opnemen tegen x86-64.
De x84-64-architectuur die door Intel en AMD wordt gebruikt, blijft vooroplopen in termen van ruwe prestaties op het vlak van consumentenhardware. Arm nu echter wel zeer concurrerend in productsegmenten waarin hoge prestaties en energie-efficiëntie van groot belang blijven, waaronder de servermarkt. Op het moment van schrijven draait 's werelds krachtigste supercomputer voor de allereerste keer op cpu-kernen van Arm. Deze A64FX-soc is ontworpen door Fujitsu, en de eerste waarop de Armv8-A SVE-architectuur draait.