Inleiding
Van Lego kun je alles maken. Dat was lange tijd de slagzin van het bekende Deense bouwblokkenmerk. Als je met Lego hebt gespeeld, heb je misschien weleens vol inspanning een meesterlijk bouwwerk gemaakt en tussentijds verbeterd, om het uiteindelijk toch te slopen en opnieuw te beginnen. Iets soortgelijks doet Intel min of meer met zijn Tick en Tock-strategie. Af en toe wordt er opnieuw gestart, wordt de architectuur tegen het licht gehouden en kan er iets heel anders uit voortkomen. Dat is ook het geval bij Meteor Lake, de eerste chips van het blauwe kamp die de naam Ultra gaan dragen.
Om meteen maar met de vergelijking met Lego door te gaan: die gaat ook deels op voor de architectuur van de nieuwe chip. Die architectuur is gedisaggregeerd, oftewel op bouwstenen gebaseerd. Bouwstenen die op een slimme wijze zijn gekoppeld. Dit biedt de fabrikant meer flexibiliteit.
Hiervoor wordt een stapeltechniek gebruikt op basis van de Fovoros-technologie van Intel. Denk aan een bouwplaat waarop je de bouwstenen plaatst: een bouwsteen met het cpu-gedeelte, een bouwsteen met de gpu, en bouwstenen zoals de i/o. Hoe dit precies werkt, lees je in dit artikel