Quantumsoftware schrijven en testen: IBM Quantum vs. Intel Quantum SDK

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. IBM Quantum: Inloggen en aan de slag
  3. 3. IBM Quantum: Het eerste programma bouwen
  4. 4. IBM Quantum: Interview met ingenieur
  5. 5. Intel: Toegang verkrijgen en verbinden
  6. 6. Intel: De eerste code uitvoeren
  7. 7. Intel: Hybride programma’s en quantumsimulatie
  8. 8. Intel: Interview en ervaringen
  9. 9. IBM vs. Intel: Variational Quantum Eigensolver
  10. 10. Conclusie

Conclusie

Op het eerste gezicht is IBM’s ontwikkelomgeving een stuk toegankelijker dan de sdk van Intel. De grafische weergave van de circuits is echter beperkt, hoewel dat in het begin handig kan zijn. Het exporteren van de code naar Jupyter Notebooks en het eenvoudig indienen van een job op een simulator of quantumcomputer is heel makkelijk, en dat is een groot pluspunt.

Intels software development kit is wat minder toegankelijk voor een beginnende gebruiker en vereist enige handigheid met de command line interface. Het indienen van opdrachten voor de simulator verloopt wat omslachtiger, maar biedt meer mogelijkheden voor het vaststellen van de parameters. De programma’s kun je schrijven in je eigen code-editor en je krijgt duidelijke bestanden met resultaten en eventuele foutmeldingen terug.

Voor wie?

IBM Quantum is in principe voor iedereen toegankelijk en dankzij de website kun je er snel mee beginnen. Op de site kun je de code direct exporteren naar een Jupyter Notebook en hem uitvoeren op een simulator of quantumcomputer. Qiskit is goed gedocumenteerd en biedt handige quantumspecifieke functies. Voor wie er meer mee wil, is het mogelijk de api en sdk lokaal te gebruiken in combinatie met de Application Modules. IBM Quantum wordt al door honderdduizenden ontwikkelaars dagelijks gebruikt en is daarmee een wat meer volwassen platform.

De vooralsnog besloten Intel Quantum SDK heeft een vrij steile leercurve maar biedt eveneens enorm veel mogelijkheden. De uitgebreide documentatie met veel voorbeelden helpt samen met het forum bij het opstarten en het oplossen van eventuele problemen.

Beide tools kunnen prima worden gebruikt om code mee te ontwikkelen. Afhankelijk van je voorkeur voor Python of C++ kun je voor IBM of Intel kiezen. Als je enkel wat wilt spelen met quantumcircuits is IBM met de grafische weergave een stuk prettiger dan de wat abstracte, terminalgebaseerde interface van Intel. Uiteindelijk komt het aan op persoonlijke voorkeur, want beide bedrijven hebben een prima bruikbare en krachtige tool neergezet.

Advertentie
0