Review: Netac ZX20 1TB. Pijlsnelle, stevige externe ssd met een klein prijskaartje.

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Benchmarks: ATTO
  3. 3. Benchmarks AS SSD
  4. 4. Specificaties
  5. 5. Conclusie

Inleiding

Netac biedt zijn producten aan via Nederlandse webwinkels, maar ook via een eigen shop op Amazon. In de webwinkels treffen we de ZX20 nog niet aan, maar via de Amazon-winkel van Netac is hij wel al verkrijgbaar. Het is een compact apparaatje waarvan het design lijkt op dat van een uit de kluiten gewassen sleutelhanger. De ZX20 kost op het moment van schrijven 66 euro.

Je zou het apparaatje ook wel als sleutelhanger kunnen gebruiken. Wel moeten we je er daarbij voor waarschuwen dat de usb-aansluiting niet is afgedopt. Vocht en stof zouden dus schade kunnen veroorzaken. De behuizing van de ZX20 is gemaakt van plastic. De ssd weegt 90 gram en wordt geleverd met twee kabeltjes. Beide hebben een C-aansluiting aan de ene kant. Aan de andere kant heeft een kabel USB-A en de andere kabel USB-C. Dat levert lekker complete aansluitmogelijkheden op. 

Verder is de ZX20 uitgerust met een USB 3.2-aansluiting die volgens de fabrikant tot 20Gbit/s zou moeten halen. Omdat de usb-standaarden 'achterwaarts compatible' zijn, zou je de ZX20 op vrijwel ieder denkbaar apparaat met usb moeten kunnen aansluiten. Je profiteert daarbij uiteraard niet altijd van de maximaal haalbare snelheid. Een mogelijke belemmering bij het aansluiten zit in de uitwisselbaarheid van bestandssystemen. Niet ieder OS kan bijvoorbeeld zomaar NTFS van Microsoft uitlezen. ExFAT is weliswaar minder efficiënt, maar wel het meest uitwisselbaar. Hiermee kun je de ssd zelfs aan je telefoon koppelen. 

We hebben de ssd getest in combinatie met verschillende systemen, waaronder een Dell Lattitude 9330-laptop met Thunderbolt 4 en voorzien van een Asus ROG STRIX Z790-I GAMING WIFI-moederbord. Deze laptop beschikt behalve over Thunderbolt 4 ook over een 20Gbit/s snelle usb-aansluiting. Via Thunderbolt komen we met de ssd niet boven de 10Gbit/s. Als we hem op een echte 20Gbit/s-aansluiting koppelen, komt de ssd wel uit de startblokken. Heb je zo'n aansluiting, dan kun je er aardig wat profijt van hebben. De ssd is daarmee een stuk sneller, al verloopt dataoverdracht bij 10Gbit/s absoluut niet traag. Zeker niet als je het vergelijkt met de overdracht bij een harde schijf. 

Advertentie
0