Matrox
Gelukkig niet! De oplossing komt van een oude rot in het vak, het bedrijf Matrox. Dit bedrijf was vroeger een geduchte concurrent van ATI en nVidia met zijn 3D-chips. Rond de eeuwwisseling was Matrox met haar G400-kaart ook dé trendsetter op het vlak van het werken op twee monitoren. Zij noemden de technologie ‘dual-head' en die marketingnaam sloeg zo aan, dat mensen jaren lang ook bij andere videokaarten met twee uitgangen over deze naam spraken. Helaas kon Matrox de vooruitgang die ATI en nVidia op het gebied van 3D-chips bewerkstelligden niet bijbenen. Hun laatste chip, de Parhelia uit 2002, kunnen we in retrospectief een regelrechte flop noemen, aangezien men voor de introductie aangaf dat men zich terug wou vechten in de markt voor gamers. Wat betreft videokaarten speelt Matrox in de markt voor gamers geen rol van betekenis meer, maar men heeft wel dé oplossing als het gaat om gamen op meerdere monitoren: externe kastjes uit de DualHead2Go- en TripleHead2Go-reeksen.
De originele DualHead2Go werd geïntroduceerd in 2006 en was een simpel maar doeltreffend product. Het kastje sluit je aan op één monitoruitgang van een willekeurige videokaart, waarna je twee monitoren op het kastje kon aansluiten. Ten opzichte van de videokaart doet de DualHead2Go zich voor als één scherm met een dubbel zo grote resolutie. Om in het voorbeeld van twee 19" schermen te blijven, denkt het besturingssysteem dus een scherm van 2560x1024 pixels aan te sturen, waarna de DualHead2Go het beeld in tweeën splitst en over twee monitoren verdeelt. In feite heb je dus ‘spanning in een kastje' en een oplossing die met (vrijwel) alle videokaarten en alle besturingssystemen (inclusief Vista!) werkt. De nadelen van spanning - bijvoorbeeld de uitgerekte startbalk en het maximaliseren van Windows vensters naar alle schermen - loste Matrox via software utility op.
Oorspronkelijk was de DualHead2Go bedoeld om meerdere monitoren mogelijk te maken op PC's met maar één uitgang, bijvoorbeeld laptops. Al snel bleek het dus ook een ideaal apparaat voor multi-monitor gaming, aangezien zoals gezegd in feite elk spel waarin je custom-resoluties kunt gebruiken werkt. Toch dreef er meteen een ander nadeel boven; gamen op twee monitoren is immers eigenlijk helemaal niet zo prettig...
Gamen op drie monitoren is een hele ervaring!