Test: alternatieve netwerk bekabeling

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Comtec Wifi over Cable
  3. 3. Energiezuinig
  4. 4. Mobotix Mx2wire
  5. 5. Snelheid
  6. 6. Conclusie
  7. 1 besproken product

Comtec Wifi over Cable

Aanvankelijk klinkt het wat raar, WoC ofwel Wifi over de kabel. Per slot van rekening is Wifi 'per definitie' draadloos. Feitelijk gaat het echter om een signaal op een bepaalde frequentie (2,4 GHz) en hoewel dat signaal zich prima door de lucht kan verplaatsen, kan het ook via een kabel worden verzonden. Om wat voor kabel gaat het dan, en hoe is een draadloos signaal nu bedraad te verplaatsen?

Coaxkabels zijn al jarenlang onderdeel van een thuis- en bedrijfsomgeving. Voornamelijk om televisie- en radiosignalen te transporteren. Toch zijn ze technisch gezien ook geschikt om andere signalen over te brengen. Hetzelfde  principe als powerline, waarbij het internetsignaal op een geheel andere frequentie getransporteerd wordt dan elektriciteit. Zodoende komen beide signalen niet met elkaar in aanraking. TV signalen worden met een frequentie van tussen de 30 en 2000 MHz uitgezonden. Een draadloos signaal dat volgens de 802.11 a/b/g/n specificatie werkt wordt meestal uitgezonden op een frequentie van 2,4 GHz. Er is dan ook geen sprake van interferentie met televisie- en radiosignalen. In tegenstelling tot bij powerline netwerken is geen ingewikkelde modulatie nodig om storing tussen de twee signaaltypes te voorkomen.

Om WoC werkend te krijgen, is er een draadloze router of acess point nodig waarvan minstens één antenne te verwijderen is. Waar normaal de antenne geplaatst is, sluit je nu de meegeleverde SMA RF kabel aan. Deze kabel wordt aan de andere kant op een eveneens meegeleverde dual-band splitter aangesloten. Vervolgens wordt de coaxkabel op deze splitter aangesloten waarna de nog losse kant van de kabel verbonden wordt met een eindpunt. In dit eindpunt is een zender opgenomen zodat het signaal uitgezonden kan worden in de ruimte waar dit eindpunt zich bevindt.

De router is via een SMA RF kabel met de splitter verbonden. De coaxkabel eindigt bij het eindpunt met zendeenheid

Technisch gezien is het dus zo dat er een perfect werkend 802.11 a/b/g/n signaal door de set heengestuurd wordt. In feite doet de splitter niets anders dan voor doorgeefluik spelen. Zoals gezegd is het, in tegenstelling tot bij een powerline adapter, hier dus niet nodig om de frequentie van het ingangssignaal te verhogen. De frequentie waar het 802.11 protocol op werkt is immers volledig anders dan de frequentie van TV- en radiosignalen.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Comtec Wifi over Cable

Comtec Wifi over Cable

Niet verkrijgbaar
0