nVidia GeForce 2 MX vs. GTS vs. Pro vs. Ultra

Inhoudsopgave
  1. 1. Welkom in de wondere wereld van nVidia
  2. 2. De vier verschillende GeForce 2's
  3. 3. De nieuwe Hercules kaarten
  4. 4. Benchmarks
  5. 5. Benchmarks (vervolg)
  6. 6. Wat is wijsheid?

De vier verschillende GeForce 2's

Om een belangrijke misvatting maar meteen uit de wereld te helpen: de verschillende GeForce 2 uitvoeringen hebben alle vier dezelfde mogelijkheden en verschillen alleen van elkaar op het gebied van performance. Ten tijde van de introductie van de GeForce 2 hebben we in een uitgebreid artikel aandacht besteed aan de specificaties van de GeForce 2 GTS. Dit verhaal is dus geldig voor zowel de GeForce 2 MX, als de GTS, als de Pro als de Ultra. De enige uitzondering hierop in het Twinview systeem, dat alleen bij de goedkope GeForce 2 MX beschikbaar is. Meer informatie over Twinview is te vinden in de GeForce 2 MX videokaart vergelijkingstest.

Het verschil in performance wordt door twee methodes bewerkstelligd: de GeForce 2 MX heeft in plaats van vier pixel rendering engines er maar twee. Verder draait de MX op een iets lagere klokfrequentie dan de GeForce 2 GTS. Het resultaat is dat deze kaart slechts de helft van de ‘raw power’ van de GeForce 2 GTS heeft. Aangezien de chip echter minder complex is, kan de GeForce 2 MX wel een stuk goedkoper geproduceerd worden, wat goed te merken is in de verkoopprijs. Bij de GeForce 2 Pro en Ultra gaat het in principe om exact dezelfde chip als bij de GeForce 2 GTS. In het geval van de Pro wordt deze echter vergezeld van sneller (en dus duurder) geheugen en in het geval van de Ultra werkt ook de chip op een hogere klokfrequentie. Het lijkt erop dat nVidia bij de productie de beste chips eruit zoekt en die als ‘ultra’ bestempeld, op een vergelijkbare methode waarop Intel en AMD’s hun processoren van een snelheidsindicatie voorzien.

In onderstaande tabel is van alle vier de GeForce 2 uitvoeringen de klokfrequentie van de chip en van het geheugen aangegeven. Ook is de fill-rate en de geheugenbandbreedte van de vier verschillende uitvoeringen berekend. Dit laatste is uiteraard extra belangrijk, aangezien we al eerder geconcludeerd hebben dat de geheugen bandbreedte dé bottleneck is van de GeForce 2.

Kaart GeForce 2 MX GeForce 2 GTS GeForce 2 Pro GeForce 2 Ultra
Kloksnelheid chip 175 MHz 200 MHz 200 MHz 250 MHz
Kloksnelheid geheugen 166 MHz 166 MHz DDR 200 MHz DDR 230 MHz DDR
Fill-rate 350 MPixels/s 800 MPixels/s 800 MPixels/s 1000 MPixels/s
Geheugen bandbreedte 2,7 GB/s 5,3 GB/s 6,4 GB/s 7,4 GB/s

Het berekenen van de fill-rate van een chip is vrij eenvoudig en kan met de volgende formule:
Fill-rate = (kloksnelheid chip) * (aantal pixel rendering engines) MPixels/s
Bedenk hierbij dat de GeForce 2 MX twee pixel rendering engines heeft en de andere drie GeForce 2 kaarten vier stuks. 

Het berekenen van de geheugenbandbreedte is ook niet ingewikkeld:
Geheugen bandbreedte = (kloksnelheid geheugen) * (2, in geval van DDR) * (busbreedte, in het geval van de GeForce 2: 128) / (8, voor de omrekening van bits naar bytes) GB/s

Aangezien snelheid het enige verschil is tussen de vier GeForce 2 videokaarten, is dat het enige punt waar we ze op kunnen vergelijken. De grote vraag is of de prestatieverschillen wel opwegen tegen de 1200 gulden van de Pro en de 1600 gulden van de Ultra. Voor dit artikel kregen we van fabrikant Hercules de beschikking over samples van alle vier de GeForce 2 uitvoeringen. Om een mooie vergelijking te kunnen maken, nemen we ook Hercules’ ‘oude’ GeForce 256 en GeForce DDR videokaarten mee in de benchmarks.

Op bovenstaande foto zien we de zes GeForce kaarten van Hercules. Van linksachter naar rechtsvoor: 3D Prophet II Ultra (nVidia GeForce 2 Ultra), 3D Prophet II Pro (nVidia GeForce 2 Pro), 3D Prophet II GTS (nVidia GeForce 2 GTS), 3D Prophet II MX (nVidia GeForce 2 MX), 3D Prophet DDR/DVI (nVidia GeForce DDR) en 3D Prophet (nVidia GeForce 256).

Advertentie
0