Inleiding
Het is alweer meer dan vier maanden geleden dat Intel de nieuwe Pentium 4 processor introduceerde, destijds op 1.4 en 1.5 GHz. In een artikel van maar liefst 16 pagina's deden we op Hardwareinfo.net uitgebreid verslag over het nieuwe vlaggenschip van Intel. De conclusie destijds was dat de Pentium 4 zonder twijfel een zeer interessante processor was met veelbelovende technologie aan boord, maar dat de processor bij huidige programmatuur nog niet echt goed kon presteren. In de tussentijd heeft Intel ook nog een 1.3 GHz variant van de Pentium 4 op de markt gebracht en vandaag introduceerde men een nieuwe, snellere variant: de Pentium 4 op 1.7 GHz. Bij de Pentium 4 op 1.5 GHz was het zo dat bij sommige benchmarks de Pentium III op 1 GHz toch nog sneller was: de nieuwe Pentium 4 op 1.7 GHz moet nu echter onbetwist de allersnelste Intel desktop processor worden.
Aan het ontwerp van de Pentium 4 is verder niets gewijzigd. Alle informatie die in ons eerdere Pentium 4 artikel terug te vinden is, geldt ook voor de nieuwe 1.7 GHz variant. Om alles nog maar eens kort samen te vatten: de Pentium 4 is niet meer gebaseerd op de P6-core, de basis van de Pentium Pro, de Pentium II en de Pentium III, maar is gebaseerd op een geheel nieuwe 'NetBurst'-architectuur. Deze architectuur biedt een groot aantal nieuwigheden: ten eerste is er de hyper pipelined technology, wat inhoudt dat de pipeline van de processor (ofwel het aantal subtaken waarin iedere opdracht wordt opgedeeld) aangezien is vergroot. Het voordeel daarvan is dat de processor makkelijker op hogere kloksnelheden kan worden uitgebracht. Dankzij een verbeterde branch prediction is de Pentium 4 beter in het voorspellen van de gang van zaken binnen computerprogramma's, waardoor applicaties efficiënter worden uitgevoerd. De zogenaamde rapid execution engine zorgt ervoor dat de daadwerkelijke rekeneenheden binnen de processor op dubbele snelheid werken de nieuwe trace cache kan CPU-opdrachten al voordat deze verwerkt worden decoderen en klaar zetten voor verdere verwerking. Aan de instructieset van de Pentium 4 heeft Intel 144 nieuwe SSE2 instructies, die multimedia programmatuur aanzienlijk moeten gaan versnellen. Op dit moment zijn er helaas nog maar weinig programma's die van SSE2 gebruikt maken, maar zodra deze software meer beschikbaar komt, kan de Pentium 4 pas echt zijn spierballen laten zien.
De Intel Pentium 4 maakt op dit moment gebruik van de Intel 850 chipset en het zogenaamde RD-Ram geheugen. Hoewel de prijzen van dit geheugen sterk aan het dalen zijn, is het helaas nog altijd zeer prijzig, wat de prijs van complete Pentium 4 systemen nog altijd hoog houdt. Om de Pentium 4 aantrekkelijker te maken, bundelt Intel de Pentium 4 nog altijd met twee RD-Ram modules. De afgelopen tijd hebben we een groot aantal moederborden voor de Pentium 4 processor getest: zie daarvoor onze Intel 850 moederborden vergelijkingstest, met de Pentium 4 moederborden van ASUS, Gigabyte, Intel en MSI, en het test van de ABIT TH7-RAID. Deze laatste test bewijst dat er ook voor de Pentium 4 intussen al zeer leuke moederborden beschikbaar zijn.
Buiten de andere kloksnelheid is er in principe maar één verschil tussen de Pentium 4 1.5 GHz en de Pentium 4 1.7 GHz: het voltage is door Intel opgeschroefd van 1.7 Volt naar 1.75 Volt. Dit is natuurlijk gedaan om 100% stabiliteit te garanderen, als volgt uit onze test dat op 1.7 GHz de Pentium 4 1.7 GHz ook al niet plat te krijgen is. Net als de vorige keer, kan ik ook deze keer niets dan goeds melden over de stabiliteit van de Pentium 4 systemen.
De verkoop van de Intel Pentium 4 processor valt tot nu toe nog erg tegen. Vandaar dat Intel recent is begonnen met een agressief prijsbeleid: plan is om de Pentium 4 1.7 GHz voor een prijs van ca. $352 aan distributeurs te verkopen, wat zou betekenen dat de Pentium 4 op 1.7 GHz voor minder geld in de winkels zou moeten kunnen gaan liggen, dan nu de Intel Pentium 4 1.5 GHz moet opbrengen. Met een lagere prijsstelling voor de Pentium 4 processors, worden de nieuwe Intel CPU's steeds interessanter.
Op de volgende pagina vinden we een aantal benchmarks die we hebben uitgevoerd op de nieuwe Pentium 4 op 1.7 GHz. We vergelijken de processor overal met zijn langzamere broertjes op 1.5 en 1.4 GHz. Helaas hadden we voor dit artikel nog niet de allernieuwste AMD Athlon beschikbaar ter vergelijking. Binnenkort zullen we de benchmarks zeker aanvullen. Alle Pentium 4 processor zijn getest met behulp van de volgende hardware:
ABIT TH7-RAID Intel 850 Moederbord
256 MB Kingston PC800 RD-Ram geheugen
Hercules 3D Prophet II Ultra (nVidia GeForce 2 Ultra) videokaart
IBM Telesto 13,6 GB 7200 rpm Harddisk
Overklokken van de Pentium 4 1.7 GHz was overigens niet mogelijk door middel van het wijzigen van de multiplier. Intel heeft de processor gelocked, zodat deze niet op meer dan 1.7 GHz ingesteld kan worden. Onderklokken kan overigens wel met de Pentium 4 1.7 GHz! Overklokken door middel van het ophogen van de FSB ging wel redelijk succesvol op het ABIT TH7-RAID moederbord. We kregen de Pentium 1 1.7 GHz zonder problemen stabiel op 1904 MHz (17x 112 MHz). Een FSB van 115 (1955 MHz) lukte niet: Windows boot perfect en weinig eisende programma's draaien ook goed, maar bij 3D Mark bezweek het systeem op deze snelheid. Ik denk overigens dat hier eerder de chipset, het geheugen of de videokaart de bottleneck is, want de processor op 1955 MHz wordt niet meer dan 53 graden Celsius.