Energieverbruik
Omdat Samsung en LG compleet verschillende OLED panelen gebruiken wilden wij graag weten welke technologie in de praktijk zuiniger is. Op het moment dat wij de LG 55EA9808 in ons testlab hadden, was het testexemplaar van Samsung’s KE-55S9C helaas al lang weer retour. Om het energieverbruik te kunnen vergelijken hebben we de LG televisie dus ingesteld op dezelfde waarden die we bij Samsung’s scherm hebben gemeten in de 'standaard' thuismodus en in de filmstand.
Het Samsung scherm liet hier een helderheid noteren van 182 cm/m², bij een kleurtemperatuur van 7950K. Gelukkig bleek de ‘Warm 1’ kleurtemperatuur van LG’s 55EA9809 hier vrijwel mee overeen te komen. Deze setting komt overeen met een wit-temperatuur van 8050K. LG stelt de helderheid van haar OLED tv’s standaard lager in dan Samsung, maar door deze te verhogen konden we ook uitkomen op een helderheid van precies 182 cd/m².
Energieverbruik meten wij sinds jaar en dag op twee manieren: Met een statisch patroon bestaande uit witte balken op een zwarte achtergrond, waarbij de verdeling precies 50% wit en 50% zwart is. Bij deze meting is LG potentieel in het voordeel, omdat de witte subpixel hier direct het gewenste witte licht kan produceren, terwijl Samsung dit moet creëren door rood, groen en blauw te mengen. Wij hadden daarom ook verwacht dat LG op dit punt bij gelijke helderheid een lager verbruik zou neerzetten. Dat bleek niet het geval. Sterker nog, beide televisies verbruiken bij deze test – bij gelijke helderheid en vrijwel gelijke kleurtemperatuur – 181 watt verbruiken!
De tweede test die wij altijd draaien op televisies is de gestandaardiseerde IEC 62087 10-minuten durende video met heel veel verschillende clips variërend van documentaires tot sport animatie. Doel van deze test is een gemiddelde avond tv kijken na te bootsen. Bij deze test ligt de gemiddelde helderheid rond de 50%, maar bevat het beeld veel meer kleur, waardoor Samsung’s RGB panel potentieel in het voordeel zou kunnen zijn. Ook bij deze test blijkt dat niet het geval. Samsung’s KE-55S9C liet bij deze test 131,6 watt als gemiddeld verbruik noteren, terwijl LG met 128,4 watt net iets lager uitkomt. De verschillen zijn echter marginaal.
In de Cinema-beeldstand zien we een iets ander beeld. Samsung’s OLED noteerde hier een maximale helderheid van 171 cd/m2 bij een kleurtemperatuur van 7164K. Als het toestel van LG naar dezelfde waarden afregelen zien we dat waar Samsung’s tv bij de statische test 174,7 Watt verbruikt, LG iets lager uitkomt op 168 Watt. Wederom echter een klein verschil
Ook bij de 10 minuten videotest zien we een significant verschil. Waar de Samsung KE-55S9C bij deze test 162,4 watt als gemiddeld verbruik laat noteren, komt de LG 55EA9809 met 119,1 watt aanzienlijk lager uit.
Meest opzienbarend is echter het verschil als we kijken naar weergave van een compleet wit en een compleet zwart scherm. Samsung laat bij een volledig wit scherm 182,8 watt noteren, terwijl LG daar met 167,7 watt net iets meer dan 15 watt onder zit. De verschillen bij weergave van een zwart scherm zijn echter een stuk groter. Samsung’s OLED tv verbruikt dan nog altijd 111,7 watt, terwijl LG daar ruim de helft onder zit met 48,8 watt.
Het verbruik bij maximale helderheid lijkt elkaar dus niet te veel te ontlopen, maar vooral bij weergave van donkere beelden of donkere delen van beelden blijkt LG’s RGBW paneel aanzienlijk zuiniger. Omdat televisiebeelden altijd een mix zijn van verschillende helderheidswaarden, is dat bij normaal gebruik – afhankelijk van de gekozen beeldinstelling - terug te zien in een licht tot aanzienlijk lager energieverbruik.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() ![]() |
LG 55EA9809
|
Niet verkrijgbaar |