LG 55EA9809 review: Gebogen OLED met RGBW paneel

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Gebogen OLED
  3. 3. Uiterlijk
  4. 4. RGBW panel
  5. 5. Energieverbruik
  6. 6. Beeldkwaliteit
  7. 7. Smart TV en 3D
  8. 8. Specificaties en testresultaten
  9. 9. Foto's en screenshots
  10. 10. Conclusie
  11. 1 besproken product

Smart TV en 3D

De 55EA9809 maakt gebruik van het 2013 platform van LG en heeft daardoor dus ook dezelfde Smart TV opzet en mogelijkheden als de andere high-end televisies van het Koreaanse merk. Althans, in potentie, want LG voert updates niet voor alle modellen gelijktijdig door. Op het moment dat wij de 55EA9809 halverwege januari testten was Netflix bijvoorbeeld nog niet beschikbaar, terwijl we deze functie eerder al wel bij andere modellen zeggen. LG liet ons desgevraagd weten dat Netflix op korte termijn ook aan deze televisie toegevoegd zal worden.

LG 55LA8609

Als we het ontbreken van Netflix even over het hoofd zien, hebben we niets dan lof voor LG’s Smart TV platform. Belangrijke functionaliteit als uitzending gemist van zowel de publieke omroepen als RTL en SBS en video on demand via Videoland en Pathé is beschikbaar en wordt via een overzichtelijke interface aangeboden.

LG 55LA8609

Besturing van de televisie gebeurt middels LG’s Magic Remote, een gebogen afstandsbediening met bewegingssensoren, een beperkt aantal knoppen, scrollwiel en microfoon. De magic remote maakt het mogelijk om de televisie te bedienen middels een cursor die automatisch in beeld verschijnt wanneer je de afstandsbediening beweegt. Die besturing werkt prettig. Vooral bij het gebruik van apps en de ingebouwde browser is de magic remote véél handiger dan een normale afstandsbediening met cursor. Daar staat echter tegenover dat het openen van bijvoorbeeld het instellingenmenu, het opvragen van de EPG of het invoeren van een kanaalnummer veel omslachtiger is dan met een normale afstandsbediening. Tot voor kort leverde LG bij haar high-end modellen zowel een normale afstandsbediening als de magic remote, maar bij de huidige topmodellen vinden we alleen de magic remote in de doos terug. Een keuze waar wij niet helemaal gelukkig mee zijn. Toegegeven, met wat oefening zijn alle functies ermee te bedienen, maar wij blijven erg gecharmeerd van fysieke knoppen die direct toegang geven tot een bepaalde functie, zonder onscreen menu’s op te moeten roepen. In het geval van de 8999 euro kostende 55EA9809 zou het bovendien geen kostenkwestie mogen zijn om ook een normale afstandsbediening mee te leveren, zo lijkt ons.

Passief 3D

Hoewel 3D tegenwoordig minder voor het voetlicht wordt gebracht dan een paar jaar geleden, is het uiteraard nog altijd wel een feature op de nieuwste modellen. LG zet al tijden in op passief 3D, waarbij het scherm voorzien is van een polarisatiefilter dat ervoor zorgt dat het ene oog de even en het andere oog de oneven beeldlijnen te zien krijgt. Voordeel is dat er geen dure brillen met actieve shutterglasses nodig zijn, nadeel is dat elk oog slechts de halve resolutie ziet, waardoor 3D beelden minder scherp zijn dan bij actieve 3d televisies.

Bij Samsung’s Curved OLED televisie waren wij erg onder de indruk van de 3D weergave. Dat scherm maakt gebruik van actieve technologie en omdat OLED pixels supersnel kunnen schakelen was bij die televisie feitelijk geen sprake van hinderlijke crosstalk. Bij passieve 3D technologie zoals LG die toepast is crosstalk sowieso geen groot probleem. De 3D weergave van de 55EA9809 is dan ook goed, maar niet beter dan wat we gewend zijn van andere televisies van LG.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Gold Award LG 55EA9809

LG 55EA9809

  • 55 inch
  • Full HD
  • OLED
  • Smart TV
Niet verkrijgbaar
0