Hauppauge DEC 3000-s & Hercules Smart TV Satellite DVB kaarten test

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hauppauge DEC 3000-s
  3. 3. Hauppauge beta software
  4. 4. Hercules Smart TV Satellite - deel 1
  5. 5. Hercules Smart TV Satellite - deel 2
  6. 6. Conclusie

Hercules Smart TV Satellite - deel 1

De tweede DVB-kaart voor ontvangst van satelliet-signalen die ons testlab bereikte, is van fabrikant Hercules. Zij stuurden ons de Hercules Smart TV Satellite toe. Hiermee breiden ze het assortiment van Smart TV kaarten uit zodat niet gebruikers in bezit van kabel televisie maar ook schotelbezitters hun favoriete programma's op de PC kunnen bekijken. De kaart wordt geleverd in een doos, waarin we verder een papieren handleiding (in 6 talen waaronder het Nederlands) en een CDROM met software en handleidingen aantreffen. De adviesverkoopprijs van de Hercules Smart TV Satellite bedraagt 229 euro. 

De PCI-kaart is eenvoudig te installeren in een vrij PCI-slot van de test PC. Windows XP professional detecteert de kaart automatisch en gaat opzoek naar het geschikte stuurprogramma. Als de meegeleverde CD met driver en software in de PC is ingevoerd, wordt de programmatuur automatisch geïnstalleerd en geconfigureerd. Ook de IR-ontvanger voor de meegeleverde afstandsbediening wordt geïnstalleerd, maar vereist wel dat de PC opnieuw wordt opgestart. 

    

De IR-ontvanger dient via een vrije USB-poort op de PC te worden aangesloten. Dit is natuurlijk erg eenvoudig, maar eist wel een vrije USB poort op. Een nettere oplossing zou zijn geweest wanneer de ontvanger op de kaart zelf zou moeten worden aangesloten. Een ander nadeel van deze afstandsbediening is het feit dat enkele knoppen ervoor zorgen dat de Windows Verkenner een 'eigen leven' gaat leiden. 

Wanneer het meegeleverde programma wordt opgestart, verschijnen er twee vensters: één voor de weergave van het TV-beeld (initieel wordt hier de bovenstaande reclame voor Hercules weergegeven) en één voor het bovenstaande bedieningspaneel. Alle knoppen van het paneel kunnen ook via de afstandsbediening worden bediend op één na: de knop om de instellingen van het programma te bereiken vinden we niet terug op de afstandsbediening (ook niet nodig). 

Via die knop 'instellingen' kunnen vele instellingen van het programma en de kaart worden bereikt. Zo zijn instellingen voor de kop en de schotel mogelijk. Men kan kiezen om meerdere schotels te configureren. De kaart biedt namelijk de mogelijkheid om een tweede schotel met bijbehorende kabel aan te sluiten. Hiervoor mag geen CI-module (CI staat voor Common Interface en dient ervoor om een Smartcard te kunnen inbrengen voor de ontvangst van gecodeerde programma's) in de kaart zijn ingestoken. De extra kabel gaat namelijk via de ruimte voor de CI-module de PC in om aan de binnenkant op de kaart te worden bevestigd. Deze constructie heeft als nadeel dat stof een extra weg heeft om de PC binnen te treden.

Achter het tabblad LNB en switch kan gekozen worden om de gebruikte schotels te configureren of een enkele schotel te draaien naar een andere satelliet (bijvoorbeeld van Astra naar Hotbird). Voor dit draaien wordt gebruik gemaakt van het DisEqc 1.2 protocol, maar de software biedt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het vernieuwde en verbeterde USALS protocol. 


Via scan de transponder worden de te ontvangen TV en radio kanalen gevonden 

Advertentie
0