Thermisch printen
De voornaamste reden dat de thermische afdruktechnologie zoveel beter geschikt is voor dit type gebruik, is dus dat er geen gebruikgemaakt wordt van een vloeistof om de afdruk op het papier te krijgen en dat er weinig bewegende delen in zitten. Inkt kan niet alleen minder goed tegen temperatuurschommelingen, ook de bewegingen van de auto zelf zijn niet bevorderlijk.
Thermisch printen maakt in wezen gebruik van dezelfde techniek als de bonnetjesprinter aan de kassa van de supermarkt. Een speciaal soort papier, dat chemicaliën bevat die gevoelig zijn voor hitte, wordt langs een printkop geleid, die het papier daar verhit waar er iets afgedrukt moet worden. De chemische reactie van het papier op de hitte zorgt voor de afdruk.
Intern is er niet veel 'spannends' te melden, het grootste gedeelte van de technologie zit eigenlijk in het papier.
Zoals iedereen weet die weleens na een paar maanden naar een kassabonnetje heeft gekeken, is de houdbaarheid van een afdruk gemaakt met een thermische printer niet bijzonder goed. De afdrukken die je van de ANWB krijgt zijn dan ook niet bedoeld om te archiveren, maar meer om op het moment zelf duidelijk op papier te zetten wat er is gedaan. Vandaar ook dat er tegenwoordig tijdens een pechgeval ook naar een e-mailadres gevraagd wordt. Dan wordt hetzelfde document ook nog een keertje nagezonden. Wil je dit niet, dan doe je er goed aan om een kopietje te maken van de afdruk.