Functionaliteit
De ASUS Crosshair VI Hero heeft behoorlijk wat mogelijkheden, die we hier zullen beschrijven.
USB
Wat er onmiddellijk uitspringt bij dit bord is het gigantische aantal USB-poorten. Door het weglaten van de mogelijkheid om de IGP te gebruiken, heeft ASUS vier extra USB 3.0 kunnen aanbrengen, waardoor het totaal komt op maar liefst veertien: vier keer USB 2.0, acht keer USB 3.0 en twee keer USB 3.1. Dit is natuurlijk leuk voor degenen die toch van plan waren om een losse GPU te gebruiken, en die daardoor toch weinig zouden hebben aan die video-uitgangen.
Daarnaast biedt het bord steeds een header voor twee keer USB 2.0, 3.0 en 3.1. Bij de interne USB 3.1 header geldt wel dat hij twee Type-A poorten aankan en slechts één Type-C poort. Het interessante is dat ASUS voor dit aantal slechts een enkele losse controller heeft moeten gebruiken: de ASMedia ASM1143 voorziet de USB 3.1-poorten op het I/O-paneel van bandbreedte (de interne header krijgt de USB 3.1-functionaliteit van de chipset). Er zijn geen hubs, wat doorgaans een betere compatibiliteit inhoudt en betekent dat de poorten geen bandbreedte hoeven te delen. Dit geeft maar weer aan hoeveel USB-poorten de X370-chipset aankan in combinatie met een Summit Ridge, want zelfs met de Intel Z270-chipset is dit aantal niet mogelijk zonder extra chips.
Het I/O-paneel van de ASUS Crosshair VI Hero en de Maximus IX Hero.
Op één vlak is de bandbreedte wel enigszins beperkt: doordat de X370-chipset enkel PCI-Express 2.0 lanes biedt, beschikt de ASM1143 USB 3.1-controller over de helft van de bandbreedte van de ASM2142, te weten 10 GT/sec (effectief 1 GB/sec met de gebruikte 8b/10b codering). Dit is geen ramp, maar betekent wel dat de bandbreedte wordt beperkt tot minder dan het maximum van de USB 3.1 standaard, wat 10 GT/sec is (effectief 1,2 GB/sec). Je boet dus iets in als het aankomt op het maximum, maar als je twee USB 3.1-apparaten tegelijkertijd gebruikt, zakt de bandbreedte pas echt in: dan moeten die twee immers de effectieve bandbreedte van 1 GB/sec delen. Wellicht was het beter geweest om de ASM1143 te gebruiken voor de interne header, aangezien de kans bestaat dat die maar één poort van bandbreedte moet voorzien, en de USB 3.1-functionaliteit van de chipset te gebruiken voor de poorten op het I/O-paneel.
Storage
De Hero biedt qua storage de standaardmogelijkheden van de chipset en de AM4-processors. Je beschikt over acht SATA600-poorten van de X370-chipset en een enkel M.2-slot, voorzien van de volledige bandbreedte dankzij een vier-lanes PCI-Express 3.0 verbinding met de processor. Dit geldt alleen als je er een Summit Ridge Ryzen-processor in plaatst, want anders heb je maar twee lanes.
Zoals we hebben aangegeven zijn de nieuwe AMD-platforms niet bijzonder geschikt voor wie helemaal los wil gaan met meerdere PCI-Express SSD's. De enige mogelijkheid om een tweede PCI-Express te gebruiken is om hem in het derde PCI-Express x16 slot te plaatsen, maar de bandbreedte is daarvoor wel de helft van het maximum.
SLI/CrossFire
In combinatie met een Summit Ridge processor is het mogelijk om 2-way SLI en CrossFire te draaien met een laneverdeling van x8/x8. Een Bristol Ridge CPU heeft maar de helft van de lanes van Summit Ridge, en dan is een enkele videokaart met 8 PCI-Express 3.0 lanes het maximum. In beide gevallen is het mogelijk om een AMD-videokaart te plaatsen in het derde PCI-Express x16 slot voor respectievelijk 2-way en 3-way CrossFire. Het is echter maar de vraag of dit gezien de veel kleinere bandbreedte een goed idee is.
Audio
Net zoals de andere Republic of Gamers-moederborden beschikt de Hero over een Realtek ALC1220 audiocodec, aangevuld met een ES9023 DAC voor stereo-geluid. Er is ook een optische TOSLINK uitgang aanwezig, maar helaas ondersteunt het bord geen DTS Connect. Het is dus niet mogelijk om de optische uitgang te gebruiken voor 5.1 gaming geluid.
Netwerkmogelijkheden
De Hero is uitgerust met de Intel WG-I211AT, een solide optie die wordt aangevuld met de GameFirst IV software, die dezelfde QoS-mogelijkheid zou moeten bieden als de Killer NICs. Er is verder een M.2 slot voor een losse WiFi-adapter.
Accessoires
Bij de Hero krijg je een high bandwidth SLI bridge meegeleverd, waar je nog steeds los heel wat tientjes voor moet betalen. Daarnaast krijg je een Q-connector, die het veel makkelijker maakt om de kabels van je kast aan te sluiten op het moederbord. Tot slot krijg je enkele ROG-extra's: heel wat stickers en een bierviltje.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Asus RoG Crosshair VI Hero
|
Niet verkrijgbaar |