Kasa
Kasa is een overzichtelijk ogende app waarmee je tal van zaken kunt regelen. Om bij het begin te beginnen: als je volledig gebruik wilt maken van de mogelijkheden, moet je een account aanmaken bij TP-Link. Als je dat niet wilt kan je de app nog steeds gebruiken om via het lokale netwerk van je router de lampen aan te sturen, maar uiteraard kan je dan niet meer gebruik maken van zaken als de remote acces optie.
De app bestaat uit drie tabladen: Scenes, Devices en Smart Actions met daarboven een hamburgermenu waar je alle aan je account gerelateerde zaken kunt regelen. Hier kan je naast inloggen op je account bijvoorbeeld de tijdzone waar je je bevindt instellen en je firmware upgraden. Vanuit veiligheidsoverwegingen is dat laatste geen overbodige luxe, de lampen zijn tenslotte met je thuisnetwerk verbonden. Helaas heeft TP-Link geen optie ingebouwd waarmee je firmware updates automatisch kan laten installeren. De kans dat je na verloop van tijd vergeet te kijken of er updates zijn, of dit zelfs te veel moeite vindt is niet denkbeeldig. Gelukkig is dit een softwarematige issue die TP-Link in de toekomst nog kan toevoegen, mits je er tegen die tijd aan denkt om de firmware update te installeren.
Onder Devices vind je alle lampen terug die gekoppeld zijn aan Kasa. Ook heb je hier de optie om nieuwe lampen - of andere slimme apparaten van TP-Link - toe te voegen. Alle gekoppelde apparaten zie je keurig in een rijtje staan met een aan/uit schakelaar ernaast. Om de volledige opties van elk individueel device naar voren te halen selecteer je simpelweg het gewenste apparaat. Als je dat gedaan hebt kan je bijvoorbeeld de lamp dimmen en - afhankelijk van het apparaat - de kleur en de temperatuur van het licht naar wens aanpassen. Jammer genoeg is het niet mogelijk om meerdere devices met elkaar te syncen, met andere woorden de instellingen van elke lamp moeten afzonderlijk met de hand worden ingevoerd.
Bij Scenes kan je drie voorgeprogrammeerde scenes selecteren die elk hun eigen schema aan de lamp(en) koppelen. Zo heb je de Good Morning Scene waarmee je je slaapkamerverlichting als wekker kunt instellen door de lampen steeds feller te laten branden (circadian mode). Voor in de avond is er de Good Night Scene en met de Movie Night Scene kan je met een druk op de knop de juiste verlichting creëren voor een leuke filmavond. Voor alle andere situaties heb je uiteraard de mogelijkheid om zelf custom scenes te maken.
Een leuke en tevens vermeldenswaardige optie is het scherm waar je het energieverbruik van je lamp kunt monitoren. Je vindt deze functie door onder Devices een specifieke lamp te selecteren en onderaan de pagina op Usage te drukken. De app laat je dan direct zien hoe lang je slimme lamp die dag aan heeft gestaan en hoeveel energie dat heeft gekost. Leuk detail is dat onder deze twee statistieken, TP-Link je laat zien hoeveel een vergelijkbare gloeilamp van 60 Wat op deze onderdelen gescoord zou hebben. Om een wat breder overzicht op te vragen swipe je simpelweg naar links en zie je respectievelijk de statistieken voor het gemiddelde gebruik per dag in de laatste week of maand.
Als je onder Devices een specifieke lamp of apparaat aantikt kan je onderaan de pagina ook Schedule selecteren. Hier kan je schema's instellen voor de lamp met een breed scala aan opties. Dit lijkt erg op mogelijkheden die je onder Scenes vindt, met het verschil dat je hier een timer functie tot je beschikking hebt. Je kan dus instellen hoe laat een lamp aan of uit moet gaan, maar bijvoorbeeld ook met welke intensiteit hij moet branden en - in het geval van de LB120 en LB130 - welke kleur de lamp dient weer te geven. Ook hier geldt weer dat de schema's per lamp moeten worden ingesteld en het is dus niet mogelijk om het schema van meerdere lampen tegelijkertijd in te stellen.
Onder de Smart Actions tab kan je de Smart Home Router van TP-Link toevoegen en van hieruit alle gekoppelde slimme apparaten aansturen. Op zichzelf een leuke functie, maar op dit moment nog niet te testen aangezien deze SR20 router nog niet verkrijgbaar is.
Hetzelfde geldt voor aanwezigheid van ondersteuning voor Alexa, Amazons slimme assistent en Google's Assistent waarmee je de slimme lampen ook met je stem zou kunnen besturen. Althans, als deze technologische noviteiten al in Nederland beschikbaar zouden zijn. Daarom zijn deze onderdelen toch meer een verhaal van toekomstmuziek. Het klinkt allemaal veelbelovend en op Youtube kan je genoeg filmpjes vinden waarin je kan zien dat het mogelijk is en echt werkt, maar voorlopig kunnen we er nog geen gebruik van maken. En waar concurrent Hue van Philips inmiddels door tal van home automation toepassingen en producten wordt ondersteund, missen we dat nog bij deze lampen.
3 besproken producten
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
TP-Link LB110
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
TP-Link LB120
|
Niet verkrijgbaar | |
![]() |
TP-Link LB130
|
Niet verkrijgbaar |