Waarom zijn videokaarten nu zo duur?

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Invloed voorraadniveau op prijzen
  3. 3. Tekort door miners?
  4. 4. Meer oorzaken voor hoge prijzen
  5. 5. Toekomstperspectief
  6. 6. Samengevat

Tekort door miners?

Het verband tussen voorraad en prijs is duidelijk. Kortgezegd piekt de prijs als het gemiddelde voorraadniveau een dal beleeft. Leggen we de grafieken van Ethereum en ZCash naast die van de prijs en voorraad, dan zien we sterke gelijkenissen. Halverwege mei 2017 stijgen de coins in waarde en bijna tegelijkertijd neemt de voorraad van de RX 580 af. Als de coins in juni echt pieken worden ook de GTX 1060 en 1070 slecht verkrijgbaar. Ook de huidige piek valt samen, want vanaf december stegen de coins en gelijk namen de voorraden af. De prijzen stegen dit keer vrijwel gelijk mee. Hiermee lijkt aangetoond dat cryptomining een oorzaak is van de enorme vraag naar videokaarten.


Ethereum-prijs. (Bron: CoinDesk)

Wafers zijn schaars

Er is echter nog een andere factor en dat is het aanbod. Bij hoge coinprijzen voldoet het aanbod bij lange na niet aan de vraag. Dit wordt geheel duidelijk als we speciale mining-kaarten erbij halen. Die zouden het probleem toch op moeten lossen? Het antwoord daarop is dat er te weinig van die kaarten zijn, waardoor normale videokaarten alsnog opgekocht worden door miners. Hieruit blijkt dat er aan alle videokaarten een tekort is. Het valt echter te betwijfelen of er voor AMD of Nvidia überhaupt een mogelijkheid is om meer te laten produceren.

Zij zijn namelijk afhankelijk van chipbakkers als GlobalFoundries en TSMC, die ook een beperkte capaciteit hebben. Die kan niet à la minute verhoogd worden en niemand weet ook of er plannen zijn voor capaciteitsuitbreiding. Tegelijkertijd worden van dezelfde wafers asic's gemaakt voor bedrijven als Bitmain. Zij laten naar verluidt een flink aantal wafers bouwen tot asic's voor Bitcoin-mining, waardoor er simpelweg te weinig wafercapaciteit is om alle orders te kunnen vervullen. Schaarste betekent in dit geval een hogere prijs, en bij een bedrijf als Bitmain is dat ongetwijfeld een minder groot probleem dan bij AMD en Nvidia.

Ook problemen AMD en Nvidia

Bronnen bij videokaartfabrikanten geven ons ook nieuwe inzichten. AMD zou vooral last hebben van lage yields, waardoor de productie lager is dan mogelijk en de prijzen per stuk hoger liggen. Niet optimaal dus, helemaal niet met een algeheel wafertekort. De markt voor Nvidia-videokaarten lijkt vooral te kampen te hebben met geheugentekorten, maar ook gpu's worden niet voldoende aan fabrikanten geleverd. De oorzaak daarvan weet alleen Nvidia, al wordt doorgeschemerd dat tekorten door het bedrijf in stand gehouden worden. Hoe erg is dat probleem nu? Desgevraagd krijgen we een stellig antwoord: "We hebben stapels pcb's liggen, maar geen gpu's en geheugenchips om erop te plakken.".

Advertentie
0