Waarom zijn videokaarten nu zo duur?

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Invloed voorraadniveau op prijzen
  3. 3. Tekort door miners?
  4. 4. Meer oorzaken voor hoge prijzen
  5. 5. Toekomstperspectief
  6. 6. Samengevat

Meer oorzaken voor hoge prijzen

Naast de pieken in prijs door dalen in voorraad, zien we echter ook een licht stijgende prijstrend. Voorgaande generaties daalden na introductie langzaam in prijs, totdat de nieuwe generatie om de hoek kwam. Deze dalende prijstrend zien we vaker - ook bij ander soort producten. Hier is het echter andersom. Als de voorraad goed is, daalt de prijs nergens tot onder het oude niveau, maar blijven de kaarten gemiddeld een aantal tientjes duurder. Dit kan een andere oorzaak hebben.

Geheugenprijzen

Zoals bekend is werkgeheugen samen met ssd's fors duurder is geworden door groeiende honger naar meer. Naast de overstap naar ssd door de laptopmarkt jagen ook de servermarkt en smartphones de vraag naar nand-geheugen aan. Om aan de massale vraag te voldoen is productiecapaciteit omgeschakeld van gddr5(x) naar dram, waardoor er ook schaarste bij videogeheugen heerst. Daardoor is de prijs van videogeheugen omhoog gegaan. Diverse betrouwbare bronnen melden ons dat videogeheugen sinds eind 2016 drie keer zoveel is gaan kosten - voor de videokaartfabrikant. Aan de toonbank maakt deze stijging een nog aanzienlijk groter verschil in de uiteindelijke verkoopprijs.

Andere gestegen kosten

Kort voor publicatie van dit artikel vernamen we van MSI dat niet alleen geheugen en de gpu chips zelf duurder zijn geworden om in te kopen voor de fabrikant, maar ook andere onderdelen van videokaarten zijn in relatief korte tijd sterk in prijs gestegen. Zo meldde deze fabrikant - overigens zonder tijdlijnindicatie - dat de pcb's zelf ook 50% in prijs waren toegenomen, en componenten als condensators zelfs 60%. Een artikel van Evertiq ondersteunt dit en laat zien dat in de afgelopen tien jaar materialen schaarser werden en in prijs stegen, waarnaast arbeidskosten toenamen.


Pcb's zijn tegenwoordig fors duurder. (Bron: Evertiq)

Hogere marges

Partijen in de keten van fabrikant tot consument hebben ook invloed. Waar de winkelier eerder zijn geld moest verdienen met dunne marges en volumeverkoop, zijn het nu een paar kaarten die brood op de plank moeten brengen. Dit betekent per product meer winst, dus een hogere marge. Daarbij waren de marges op hardware de afgelopen jaren zoals gezegd niet bepaald ruim, waardoor het niet gek klink dat de kans gegrepen wordt om eindelijk wat te verdienen. Dit geldt voor zowel winkels als distributeurs. Onze bron geeft aan dat de marges bij beide verdubbeld zijn in het afgelopen jaar. Dit zien we ook enigszins terug in de prijs, die niet gelijk daalt als de voorraad weer op peil is.

Ook Nvidia zou profiteren, want het zou de prijzen van gpu's bijna wekelijks flink verhogen. Het voorbeeld wordt gegeven dat de inkoopprijs van de GTX 1080 Ti chip recentelijk nog met 10% verhoogd is. Hierbij moet opgemerkt worden dat we niet weten wat de motivatie hiervoor is en dat we geen verdere details kennen - wellicht betaalt Nvidia ook daadwerkelijk meer om die gpu’s te produceren. Of AMD dit ook doet is evenmin bekend.

Advertentie
0