Nvidia G-sync HDR preview: vloeiend gamen, beter beeld

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Eerste G-sync HDR-monitoren
  3. 3. 'Next-gen' G-Sync-scaler
  4. 4. De toekomst van G-sync-monitoren

Eerste G-sync HDR-monitoren

Op de presentatie konden we de Acer Predator X27 en Asus RoG Swift PG27UQ alvast bewonderen. Mei of juni, de schermen beloven in ieder geval de eerste G-sync hdr-monitoren op de markt te zijn. Later dit jaar staan er nog meer monitoren op de planning, voor wie een scherm met een ander beeldformaat zoekt.

Predator X27 en PG27UQ: eerste op de markt

De Acer Predator X27 en Asus RoG Swift PG27UQ maken beide gebruik van precies hetzelfde paneel en backlight, afkomstig van paneelfabrikant AUO. Nvidia zegt twee jaar geleden met AUO om tafel te zijn gegaan om een geschikt paneel te kiezen voor de 27 inch hdr-schermen met G-sync die de videokaartenmaker voor ogen had. In eerste instantie zou AUO hebben voorgesteld om daarvoor een snel tn-paneel te leveren, maar Nvidia opteerde voor een ips-type lcd.

Acer Predator X27

De twee schermen hebben zodoende een 'M270QAN02.2' ahva-paneel aan boord -  AUO's 'advanced hyper viewing angle'-naamgeving lijkt een beetje op die van 'vertical alignment'-panelen (va), maar de techniek heeft feitelijk veel weg van ips. Het paneel telt 3840 x 2160 pixels met daarachter een 384-zone full array local dimming-backlight. Dat is behoorlijk fijnmazig, zeker voor een scherm van dit formaat.

Belangrijk voor een goede hdr-weergave is ook een brede kleurdekking. Volgens Nvidia kunnen de schermen vrijwel het volledige DCI-P3-kleurbereik weergeven, door gebruik van een Quantum Dot-film tussen paneel en backlight. Die oplossing kennen we ook van andere lcd-schermen en televisies die een breed kleurbereik moeten weergeven.

Asus RoG Swift PG27UQ

Veel van de huidige lcd-televisies met goede hdr-ondersteuning hebben een va lcd-paneel. Die techniek biedt namelijk een inherent beter contrast dan ips. Hoewel ook het contrast van een ips-lcd kan worden verhoogd middels een local dimming backlight, heb je vanwege de matige native contrastwaarde van het paneel eerder last van storende bij-effecten als halo's, zoals we al zagen bij de recent geteste Asus PA32UC-K.

Gevraagd waarom Nvidia bij deze eerste 27 inch G-sync hdr-schermen niet heeft geopteerd voor een va-paneel, zegt Sharma dat de keuze op ips is gevallen vanwege de betere kleurweergave van deze technologie. Gamers zouden immers ook nog iets anders willen doen met hun scherm naast spellen spelen, bijvoorbeeld fotobewerking. Daarvoor heb je vooral een goede kleurweergave nodig. Ook de betere kijkhoeken van ips zouden de doorslag hebben gegeven.

De Predator X27 (rechts) naast een ouder, sdr-beeldscherm.

Later dit jaar: G-sync HDR ultrawides en 'BFGD'

Later dit jaar beloven er nog meer G-sync HDR-schermen aan te komen met andere beeldformaten: twee ultrawide-schermen en drie 'Big Format Gaming Display's' (BFGD). Net als de twee bovengenoemde beeldschermen werden die al een poos geleden aangekondigd, maar tot nu toe steeds uitgesteld. Zo zagen we de ultrawide Asus RoG Swift PG35VQ en Acer Predator X35 respectievelijk al in mei en augustus 2017. Volgens de recentste berichten zijn die inmiddels uitgesteld tot het vierde kwartaal van 2018. Wanneer de drie in januari aangekondigde BFGD's op de markt komen, is nog geheel onbekend.

De twee ultrawide-schermen hebben een beelddiagonaal van 35-inch en een beeldverhouding van 21:9. Het paneel wordt net als bij de 27 inch-schermen geleverd door AUO, maar is ditmaal van het va-type. Interessant is ook de hoge maximale refreshrate van 200 Hz. Het scherm is tevens gebogen; met 1800R is de kromming vrij sterk.

Net als de Acer Predator X27 en Asus RoG Swift PG27UQ hebben de ultrawides een maximale piekhelderheid van 1000 nits en een full array local dimming backlight. Die werkt met het iets grotere aantal van 512 onafhankelijk dimbare zones. Eveneens is weer een quantum dot-film aanwezig, zodat het DCI-P3-kleurbereik wordt afgedekt.

Voor de 'Big Format Gaming Display's' heeft Nvidia samengewerkt met HP, Asus en Acer. De schermen moeten een brug slaan tussen televisies en gaming monitoren: het formaat van 65 inch is veel groter dan dat van een gemiddelde monitor, maar de responstijden zouden vergelijkbaar zijn met high-end gaming monitoren. Ook de 120 Hz-refreshrate lijkt op die van een monitor. In tegenstelling tot een televisie is er geen interne tuner aanwezig. Wel heeft het scherm een ingebouwde Nvidia Shield, zodat je ook zonder de pc aan te zetten video's kunt kijken.

Het specificatielijstje van de BFGD vertoont sterke overeenkomsten met dat van de eerder aangekondigde G-sync hdr-monitoren: een 4K-resolutie, piek-helderheid van niet minder dan 1000 nits en weergave van het complete DCI-P3 kleurbereik door quantum dots. Ook voor het paneel van de BFGD heeft Nvidia weer aangeklopt bij AUO. Achter het paneel zit opnieuw een full array local dimming-backlight, al is nog niet bekend hoeveel zones die heeft.

Advertentie
0