Voedingen koopgids

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleidingen
  2. 2. Voltage rails
  3. 3. Vermogen: wat heb je nodig?
  4. 4. Efficiëntie
  5. 5. Geluidsproductie
  6. 6. Kabelzooi
  7. 7. Opgesomd

Efficiëntie

Stroom wordt steeds duurder en vandaar dat tegenwoordig ook de efficiëntie van voedingen steeds belangrijker wordt. De efficiëntie is de verhouding tussen het vermogen dat een voeding afgeeft aan de componenten binnen de PC en het vermogen dat de voeding uit het stopcontact opneemt. Als een voeding bij een belasting van 300 Watt uit het lichtnet 400 Watt opneemt, is de efficiëntie 300/400 = 75%. De Wet van Behoud van Energie leert ons dat al het vermogen dat niet wordt getransporteerd wordt omgezet naar warmte: efficiënte voedingen zijn zodoende niet alleen prettig voor de portemonnee, maar worden dus ook relatief minder warm.

De ATX 2.0-standaard schrijft voor dat de efficiëntie bij een gemiddelde load minimaal 72% moet zijn. Een minimum waarde van 80% wordt aangeraden. Voor een zware belasting moet er minimaal 70% behaald worden en wordt 77% aangeraden. In de database vind je voor recent geteste voedingen resultaten van een door ons uitgevoerde efficiency test bij 266 Watt en 333 Watt belasting. Voor voedingen van minimaal 450 Watt – waartoe het gros van de door ons geteste voedingen in de database toe behoort – is een gemiddelde load vergelijkbaar met de door ons geteste 266 Watt. Onze tweede meting bij 333 Watt valt volgens de specificaties onder het kopje zware belasting.

Niet alleen in gebruik moet een voeding uiteraard zo weinig mogelijk stroom verbruiken, ook als de PC uit staat, hebben we een graag een stroomvebruik dat zo laag mogelijk is. Gelukkig nemen de meeste geteste voedingen tussen de 0 en de 1 Watt op uit het lichtnet als er geen belasting is; vrijwel niets dus. Toch zijn er ook negatieve uitschieters: in de database zul je voedingen vinden die wanneer de PC is uitgeschakeld aardig wat stroom verbruiken, tot meer dan 7 Watt aan toe! Dat betekent dat je bijna € 10 per jaar kwijt bent, puur door je PC in het stopcontact te steken.

Advertentie
0