Matrox TripleHead2Go test

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Aansluiten
  3. 3. Software
  4. 4. HD Video

Aansluiten

In de verpakking van de Triplehead2Go vinden we het kastje zelf, een netvoedingadapter, een D-Sub naar D-Sub (VGA) kabel en een D-Sub naar DVI kabel. Wat meteen opvalt aan het kastje is dat er geen DVI aansluitingen op de Triplehead2Go terug te vinden zijn, alle connecties zijn van het analoge D-Sub type. De meegeleverde D-Sub naar DVI kabel is dan ook alleen bedoeld om de ingang van de Triplehead2Go zonder adapter aan te sluiten op de DVI-I uitgang van moderne videokaarten, er wordt echter gewoon gebruik gemaakt van het analoge signaal uit de DVI connector. Dat lijkt vreemd, maar Matrox heeft hier een logische reden voor: Wanneer de output ingesteld staat op 3840x1024 pixels met een verversingsfrequentie van 60Hz dan heeft een normale single-link digitale DVI uitgang niet genoeg bandbreedte om dat signaal door te geven. Hoewel er steeds meer videokaarten op de markt komen met één of meerdere dual-link DVI aansluiten die over een dubbele bandbreedte beschikken, heeft Matrox gekozen voor analoge verwerking, aangezien het analoge signaal van alle courante videokaart wél geschikt is voor dergelijke bandbreedtes.

Windows ziet de Triplehead2Go als één Plug and Play monitor met een maximale resolutie van 3840x1024 pixels
Windows ziet de Triplehead2Go als één Plug and Play monitor met een maximale resolutie van 3840x1024 pixels.
1280x1024 + 1280x1024 + 1280x1024 = 3840x1024
1280x1024 + 1280x1024 + 1280x1024 = 3840x1024

Kijken we naar de specs dan is overigens wél duidelijk dat de Triplehead2Go echt bedoeld is voor LCD monitoren en niet voor CRT's: De maximale verversingsfrequentie is in de meeste resoluties slechts 60 Hz. Bij LCD monitoren waar geen scanning toegepast wordt is dat geen probleem, maar bij CRT monitoren levert 60 Hz een sterk trillend beeld op, wat vooral bij gebruik van drie monitoren érg hinderlijk en vermoeiend is. Hier treffen we dus een schijnbare tegenstelling: Hoewel de Triplehead ontwikkeld is voor gebruik met digitale LCD monitoren kan de aansluiting alleen analoog gebeuren.

Bij de meeste Triplehead resoluties is 60 Hz de maximale verversingsfrequentie
Bij de meeste Triplehead resoluties is 60 Hz de maximale verversingsfrequentie.

Beeldkwaliteit

Een punt van zorg bij analoge aansluiting van signalen met een dergelijk hoge bandbreedte is uiteraard de beeldkwaliteit: Hoe hoger de bandbreedte bij een analoog signaal, hoe groter de kans op onzuiverheden die zich uiten door bijvoorbeeld trillende beeldvlakken en onscherpe tekst. Gelukkig kunnen we stellen dat wij van bovenstaande problemen niets gemerkt hebben tijdens onze test. De DVI naar VGA kabel die Matrox meelevert is van goede kwaliteit en op de drie door ons aangesloten monitoren werd de Windows desktop bij 3840x1024 @ 60 Hz keurig strak weergegeven na automatische initialisatie. Dit geeft dus aan dat de Triplehead2Go bijzonder nauwkeurige signaalverwerking toepast, van zichtbaar kwaliteitsverlies is eigenlijk geen sprake.

Compatibiliteit

Zoals gezegd werkt de TripleHead2Go met elke normale videokaart samen, en is deze aan te sluiten op zowel D-Sub als DVI-uitgangen. Er zit echter wél een klein addertje onder het gras: Videokaarten van ATI kunnen geen 3D beelden renderen van meer dan 2400 pixels breed. In de praktijk betekent dit dus dat je met een ATI kaart gelimiteerd bent tot 2400x800, drie maar 800x600 dus. Naar onze mening is dat een dusdanig lage resolutie dat je eigenlijk een nVidia kaart wilt hebben om met de TripleHead2Go te gebruiken. Een compleet overzicht van compatibele chips vind je hier.

Advertentie
0