Inleiding
Grafische kaarten zijn de afgelopen tijd in zo'n rap tempo sneller geworden dat veel spellen nauwelijks goed gebruik weten te maken van al de beschikbare rekenkracht. Daar komt nog eens bij dat je met de meeste LCD monitoren slechts een resolutie van 1280 bij 1024 pixels ter beschikking hebt, waardoor je in veel spellen minimaal 8x anti aliasing moet toepassen om de videokaart nog een beetje bezig te houden... Al die beschikbare rekenkracht zou je echter ook toe kunnen passen om meer dan één scherm aan te sturen. Op die manier neemt het beeldoppervlak van games toe én krijg je ook nog eens een betere spelbeleving. Het grote nadeel van alle moderne videokaarten is echter dat deze slechts twee monitoruitgangen hebben. Hoewel het mogelijk is om deze als één virtueel scherm aan te sturen is dit voor games niet handig: Midden in virtuele scherm - waar de actie zich voornamelijk afspeelt - bevindt zich dan immers de overgang tussen de twee monitoren, wat het spelen van games vrijwel onmogelijk maakt. Je hebt eigenlijk dus drie schermen nodig: Op het middelste speelt zich de primaire actie af, terwijl de twee monitoren ernaast zorgen voor een veel breder speloverzicht. Wanneer er drie monitoren gebruikt worden heb je vanzelfsprekend géén last van een rand in het midden van je beeld, en de twee randen die je wél hebt tussen de drie monitoren leveren geen hinder op. Gamers die willen spelen op drie monitoren waren tot nu toe aangewezen op de Parhelia TripleHead videokaart van Matrox, als enige consumentenvideokaart beschikt deze over drie monitoruitgangen. De Parhelia is echter sterk verouderd en komt qua snelheid teveel te kort om de huidige games vloeiend af te spelen. De oplossing voor dit probleem komt echter ook van Matrox, en wel in de vorm van de TripleHead2Go, een stand-alone kastje dat met elke videokaart te combineren is.

Waarom niet gewoon twee videokaarten?
Allemaal leuk en aardig denk je wellicht, maar sinds de komst van PCI-Express is het uiteraard mogelijk om meer dan één videokaart te gebruiken, en zo dus meer dan twee monitoruitgangen te creëren. Het zou dan ook voor de hand liggen om twee videokaarten te gebruiken en vervolgens op de eerste kaart twee monitoren aan te sluiten, en op de tweede kaart de derde monitor. Hoewel dit in 2D applicaties prima werkt - je kan zelfs probleemloos veel meer dan drie monitoren aansturen - geldt dit niet voor 3D applicaties. Vrijwel alle games bieden namelijk geen support voor 3D rendering op meerdere monitoren. Er wordt slechts één 3D venster ondersteund, en als je meer dan één scherm wilt gebruiken moet je de game dus voor de gek houden. En dat kan normaal gesproken met maximaal twee monitoren: Een videokaart met twee uitgangen kan deze aansturen als één virtueel scherm, wat 'horizontal spanning' genoemd wordt. Het is echter niet mogelijk om met twee videokaarten één virtueel 3D venster te maken. Totdat er nieuwe 3D kaarten op de markt verschijnen die aansluitingen voor drie monitoren hebben, zit je dus vast aan maximaal twee displays bij het spelen van vrijwel alle games.

Matrox Triplehead2Go
Maar daar brengt Matrox verandering in met de Triplehead2Go. Evenals de eerdere uitgebracht Dualhead2Go wordt dit externe kastje op de reeds aanwezige grafische kaart aangesloten, de PC hoeft er dus niet voor open. Het enige wat het kastje feitelijk doet is het verdelen van het inkomende signaal over drie aangesloten monitoren. Op deze manier is het dus mogelijk om op één enkele uitgang op de grafische kaart drie monitoren aan te sluiten. Het Triplehead2Go kastje meldt zich hierbij als een standaard plug and play monitor met een maximale resolutie van 3840 bij 1024 pixels, wat uiteraard overeenkomt met drie maal de standaard LCD resolutie 1280 bij 1024. Zonder verdere installatie van software is het meteen mogelijk om bij de beeldscherminstellingen deze resolutie te selecteren, het beeld wordt vervolgens door de Triplehead2Go keurig over de drie aangesloten monitoren verdeeld.