Installatie en luidsprekerconfiguraties
De installatie van de AVR-X8500H is ondanks zijn grote hoeveelheid aansluitingen een fluitje van een cent. Sinds enige jaren heeft Denon een zeer uitgebreide onscreen handleiding die je precies vraagt welke apparatuur je aangesloten hebt, op welke ingangen en hoeveel luidsprekers en subwoofers je gebruikt. Vervolgens krijg je stap voor stap uitleg over het aansluiten van al die apparatuur en luidsprekers, zodat er feitelijk niets mis kan gaan. Onderstaande screenshots laten een deel van het proces zien.
Bediening van de versterker gebeurt met de meegeleverde afstandsbediening die voorzien is van verlichting en ook gebruikt kan worden als universele afstandsbediening om andere apparatuur mee aan te sturen. De afstandsbediening is zelfs voorzien van vier programmeerbare macro's, handig om bijvoorbeeld in één keer de receiver, tv en bijvoorbeeld een blu-ray speler aan te zetten.
Overal luidsprekers
Hét onderscheidende punt van de X8500H is natuurlijk het grote aantal luidsprekers dan je met deze versterker kunt aansturen. In totaal kan je vijftien luidsprekers aansluiten, al kunnen er tegelijkertijd maximaal 13 actief zijn. Een reden om tóch 15 luidsprekers aan te sluiten, kan zijn om te werken met verschillende opstellingen voor Dolby Atmos / DTS:X en Auro 3D. Bij Dolby Atmos kan je bijvoorbeeld gebruik maken van front-wide speakers, terwijl dit bij Auro 3D niet kan, maar je hier wel weer een center-height en een voice-of-god kanaal kunt gebruiken. Naast vijftien luidsprekeruitgangen beschikt de receiver ook over twee subwoofer outputs op line-niveau. Voordeel van twee losse uitgangen is dat je twee subwoofers onafhankelijk van elkaar kun inregelen qua volume en looptijdcorrectie.
Wij testten de AVC-X8500H in onze thuisbioscoop (bouwverslag) en maakten hierbij primair gebruik van een 9.2.4 opstelling met negen kanalen rondom (inclusief front-wides), twee subwoofers en vier hoogte-kanalen. Daarnaast hebben we ook kort getest met een 7.2.6 opstelling met zes hoogte-luidsprekers.
De opstelling waarin wij de AVC-X6400H hebben getest
Na de fysieke installatie en het doorlopen van het keuzemenu voor de positionering van de aangesloten luidsprekers (zie screenshot hierboven) lieten we ingebouwde Audyssey MultEQ XT32 ruimte-correctie software zijn werk doen. Door de meegeleverde meetmicrofoon op de primaire luisterpositie en zeven plekken daar rondom te plaatsen, en steeds uit alle luidsprekers testtonen weer te geven, analyseert en corrigeert deze software het volume, de looptijd en de frequentierespons van alle individuele kanalen. In het geval van de X8500H gebeurt dit dus daadwerkelijk voor alle dertien kanalen en subwoofer(s) afzonderlijk, al geldt dat bij gebruik van twee subwoofers één gezamenlijke equalizing wordt uitgevoerd.
Over de werking en resultaten van Audyssey MultEQ XT32 hebben we eerder al geschreven, en hierover zijn we wederom zeer te spreken bij de X8500H. Wel is het jammer dat de ontwikkeling van het MultEQ systeem stil lijkt te liggen, en na het vertrek van Kris Kyriakakis, de bedenker van MultEQ, lijkt het onwaarschijnlijk dat daar verandering in zal komen. Wellicht dat Denon er dus goed aan doet om voor volgende generaties over te stappen op bijvoorbeeld Dirac Live.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Denon AVC-X8500H Black
|
€ 3.092,001 winkel |