Uiterlijk
Een imposante verschijning, dat is een beschrijving die uitstekend van toepassing is op de Asus RoG Strix Helios GX601. Met zijn strakke, rechte lijnen is het een hoekig design, dat zich met een wat verlaagd bovenpaneel en verzonken voorpaneel onderscheidt in een markt waarin behuizingen vaak nogal op elkaar lijken. Daarbij helpt ook het lijnenspel in het glazen voorpaneel, dat zoals verderop te zien kan oplichten in allerlei kleuren. Het is duidelijk een ontwerp dat de die-hard hardware-liefhebber moet aanspreken - discreet of onuitgesproken is het niet te noemen. Naar onze mening heeft Asus een aardige balans gevonden tussen al te schreeuwerige excessen enerzijds en nietszeggende anonimiteit anderzijds, maar uiteraard is smaak een persoonlijke kwestie die zeker bij behuizingen een grote rol speelt. Naast het ontwerp in zijn geheel heeft Asus her en der elementen toegevoegd om zich verder mee te onderscheiden, waarop we verderop deze pagina ingaan.
RGB in het glas
Om met het 'belangrijkste' daarvan te beginnen: rgb. Natuurlijk is een RoG-product zonder rgb-verlichting anno 2019 ondenkbaar, maar Asus heeft wel een naar onze mening fraaie en discrete invulling hieraan gegeven. Op Computex zagen we al de nodige voorbeelden van komende behuizingen met een vergelijkbaar concept, maar de Helios GX601 is wel de eerste kast die ons bereikte met 'rgb in het glas'. Met behulp van een vernuftige toepassing van zogenaamde lightguides is het mogelijk om delen van het glazen voorpaneel uit te lichten, zonder dat het afstraalt naar omringende delen. Daarmee kan een patroon worden weergegeven, waarbij Asus heeft gekozen voor het RoG-logo boven, de merknaam helemaal onderin en ertussen een abstract 'techy' lijnenspel dat wat doet denken aan circuits op een pcb.
- Blauw
- Verloop 1
- Verloop 2
Aansluitingen
De voorkant van de bovenzijde herbergt de aansluitmogelijkheden. Zoals het een high-end kast betaamt krijg je meer dan de standaard twee keer usb type-a 3.0 en audio in- en uitgangen. Uiteraard zijn die er wel, maar daarnaast treffen we nog een extra stel usb 3.0-aansluitingen en een usb type-c connector die 10 gigabit ondersteunt (usb 3.2 gen2, officieel).
Daarnaast zien we links en rechts knoppen voor de verlichting en de fan-aansturing respectievelijk. De power-knop is netjes gecentreerd, en gelukkig is er ook een reset-knop die je niet zo maar per ongeluk zal indrukken - keurig. Met betrekking tot de verlichting: via een intern pcb'tje kan je inregelen hoe deze werkt, hetzij aangestuurd via het moederbord, hetzij door de controller in de kast zelf. In het laatste geval heb je de beschikking over 9 kleuren en 4 effecten.
Aan banden gelegd
Opvallendste detail aan de Helios is zijn twijfel de draagbanden aan de bovenzijde, feitelijk één doorlopende band die door openingen aan weerszijden van het bovenpaneel kan worden gestoken. Dankzij copieuze strips klittenband is deze voldoende stevig bevestigd om de kast ook aan op te tillen, wat in de praktijk heel aardig werkt om deze korte stukken te verplaatsen. Het moge duidelijk zijn dat de Helios leeg al veel te zwaar is om langere trajecten mee te torsen - tenzij je dat soort inspanningen natuurlijk voor je plezier doet - en we zien deze voorziening dan ook vooral als een aardige extra en belangrijk designelement.
Wil je bij de bovenkant komen, bijvoorbeeld om een stoffilter te reinigen of een stel fans of een radiator te monteren, dan moet je de band uitnemen, en ook het rooster aan de bovenzijde is eenvoudig te verwijderen om toegang te krijgen tot het binnenwerk.
- Bovenzijde met banden
- Zonder
- Open
De achterzijde van de RoG kast verraadt dat het mogelijk is een videokaart ook verticaal te plaatsen. Leuk voor het showen van een mooie videokaartkoeler, minder geweldig voor de airflow langs de kaart. Wat je hier niet direct kunt zien, is dat je ook twee videokaarten verticaal kunt monteren. Daarvoor moet je alle slotplaatjes uitnemen, waarna je een aparte bracket gebruikt waarin je een tweede kaart verticaal kan zetten. De hiervoor benodigde riser-kabel wordt overigens niet meegeleverd.
Wat verder opvalt zijn de knopjes links en rechts onder het bovenpaneel. Hiermee ontgrendel je de glazen zijpanelen, waarna je deze eenvoudig kunt uitnemen. Plaatsen gaat even eenvoudig, al is het niet mogelijk de panelen om te wisselen: links moet links en rechts moet rechts. Prettig is dat ze gewoon blijven 'open hangen' na het ontgrendelen, je hoeft je geen zorgen te maken over opzij vallende glazen platen.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Asus RoG Strix Helios GX601
|
€ 279,0012 winkels |