Intern en koeling
Zonder zijpanelen is het binnenwerk van de Asus Helios nog altijd behoorlijk strak. Naar modern gebruik zijn er geen drive-kooien zichtbaar, het merendeel van het binnenwerk is een grote open ruimte, met onderin een door een zogenaamde psu shroud afgedekte ruimte waarin voeding en enige opslagmedia hun plek kunnen vinden. In die afdekking zit een venster, zodat als je een luxe voeding hebt, dat voor de buitenwereld zichtbaar is - en als het een Asus Thor exemplaar is met oled-schermpje, is dat zo ook nog afleesbaar.
Opvallend detail in het binnenwerk is de aanwezigheid van een tweetal metalen houders met daarop uitklapbare dragers, waarop videokaarten kunnen rusten - zo wordt de bevestiging aan de slots aan de achterzijde en die op het moederbord zelf ontlast. Je kan kaarten met een maximale lengte tot 45 cm kwijt. Op de bodemplaat hier is ook ruimte om een waterkoelingsreservoir te bevestigen, voor wie gebruik wil maken van een custom loop in plaats van een all-in-one variant. Boven de vga-houders zit een kleine cover, waarop je een ssd of een Asus Aura Sync controller kan monteren - deze cover zorgt er ook voor dat kabels die naar achteren worden geleid, zo min mogelijk in het zicht lopen. Hoewel de kast copieuze ruimte biedt voor waterkoeling, kan je ook forse luchtkoelers monteren, met een hoogte tot 19 cm.
Zoals vermeld is het mogelijk om desgewenst zelfs twee videokaarten verticaal georiënteerd te monteren. Daarvoor levert Asus een bracket mee, de handleiding legt duidelijk uit hoe dit toe te passen. Wat Asus niet meelevert is de vereiste pci-e riser-kabel om zo'n opstelling aan het werk te krijgen. Hou daar rekening mee wanneer je dit overweegt - dergelijke kabels zijn overigens niet bijzonder goedkoop.
Nóg een cover
Met twee glazen zijpanelen heeft een behuizing altijd één uitdaging, en dat is de kabelbende die doorgaans uit het zicht wordt verstopt achter het rechterpaneel. Asus heeft een oplossing toegepast die we nog niet heel vaak hebben gezien, als is het merk zeker niet de eerste hiermee: achter de glazen plaat rechts bevindt zich een extra overkapping over een groot deel van de moederbordplaat. Die onttrekt vakkundig alle kabels aan het oog en zorgt voor een gelikt uiterlijk aan beide kanten. Een slimme oplossing die Asus wat ons betreft netjes heeft toegepast bij de RoG Strix Helios.
Verwijderen we de cover, dan zien we een behoorlijk riante ruimte voor kabels en een prettige hoeveelheid klittenbandstrips om kabels vast te zetten. Bovenin treffen we een kleine printplaat, waarop tot 6 ventilatoren kunnen worden aangesloten. Die kan je vervolgens bedienen met de fan controller knop op de bovenzijde. Het betreft wel een vrij simpele aansturing met twee standen, pwm wordt niet ondersteund. De meegeleverde fans draaien op 900 tpm op de 'low' stand en 1400 rpm op 'high'.
- Met cover
- Zonder cover
- Detail
Wat ook onder de cover geplaatst kan worden, zijn 2,5" opslagapparaten - doorgaans zullen dat sata ssd's zijn. Er is ruimte voor vier stuks. Die monteer je op uitneembare metalen plaatjes, te zien in het 'Detail' tabje hierboven. Schroeven is vereist: eerst om zo'n plaatje los te krijgen, dan vier stuks om de ssd te bevestigen (al kan je prima wegkomen met twee schroeven zolang je niet de rally van Dakar gaat rijden met het systeem). Het werkt en neemt zo weinig ruimte in, maar heel gebruiksvriendelijk is het niet.
- Met shroud
- Zonder shroud
Wil je een harde schijf of twee kwijt, dan kan dat onder de psu shroud. Daar treffen we een verplaatsbare, uitneembare kooi voor twee schijven, plus voldoende ruimte voor een high-end voeding. In totaal kan je zo 7 opslagapparaten monteren - meer kan met optionele upgrades, al gaat dat dan ten koste van de ruimte voor waterkoeling. Het is op zich ruim voldoende, maar ergens vinden we het ook weer niet heel veel voor een kast in deze prijsklasse. Asus had die accessoires van ons wel mee mogen leveren.
Koeling
Voor de koeling levert Asus standaard vier fans mee, 14cm-exemplaren. Drie aan de voorzijde, een achterin. De drie voorin gaan schuil achter een stofrooster en een glazen voorpaneel, dus lucht moet vooral vanaf de boven en onderzijde worden aangevoerd. Dat is niet per se optimaal, maar in de testresultaten gaan we zien hoe de koeling het er vanaf brengt.
- Voorzijde met glas
- Voorzijde achter het rooster
De laatste fan zit achterin en voert warme lucht af. Eventueel kan je ook bovenin nog twee 14 cm fans kwijt, voor een totaal van zes fans. Desgewenst zijn 12cm-ventilatoren ook mogelijk, maar dat is niet altijd een upgrade vanaf 14cm. Je kan dan wel één fan meer monteren, bovenin is dan ruimte voor twee in plaats van drie stuks.
Waterkoeling kan ook: voorin kan je tot een 420mm-radiator plaatsen, bovenin tot 360 mm (of 280). Achterop is dan nog ruimte voor een 140mm-radiator. Voldoende om een (heel) krachtig systeem te koelen, met andere woorden. Vermeldenswaard zijn nog de uitneembare, afwasbare stoffilters aan de boven-, onder- en voorzijde. We verwachten niet anders bij een kast in deze klasse, maar ze zitten erop.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Asus RoG Strix Helios GX601
|
€ 279,0012 winkels |