De vlucht naar voren
In de loop van 2016 brengt niet alleen Nvidia een langverwachte stap vooruit op het gebied van videokaarten met de GTX 1000-serie; ook raken de oorspronkelijke oprichters en aandeelhouders van Hardware.Info, Frank, Koen en Eric, in gesprek met de toenmalig directeur van het Techcluster van de Online Services tak van de Persgroep, Fréderique van de Poll. Hoewel aanvankelijk vrijblijvend en met het oog op samenwerking, blijkt al snel dat er belangstelling is voor een overname. Hardware.Info met zijn testlab, zeer grote aantal geteste producten per jaar en focus op producttests zou een mooie aanvulling zijn op het meer nieuwsgeoriënteerde, bredere Tweakers – een site die in praktisch hetzelfde jaar is opgericht als Hardware.Info, maar zich in een andere richting heeft ontwikkeld en een enorme community van verstokte gebruikers om zich heen heeft verzameld.
De beide partijen komen in de loop van 2016 tot een vergelijk, en in september is de overname een feit. Op een heuglijke dinsdag worden alle werknemers op de hoogte gesteld, inclusief de mededeling dat met de overname ook een verhuizing is gemoeid. Vanaf 2017 bevinden het Hardware.Info testlab en burelen zich in Amsterdam-Noord aan de NDSM-werf – een verhuizing waarbij we helaas afscheid moeten nemen van twee medewerkers, onder wie inmiddels senior redacteur Sander.
Het kantoor van De Persgroep Online Services en daarmee het nieuwe Hardware.Info HQ op de NDSM Werf in Amsterdam
Deze stap heeft meer gevolgen: zo stoppen we de activiteiten voor andere publicaties, uitgezonderd een klein aantal partners aan wie we testresultaten leveren. Onder de grote paraplu van de Persgroep kunnen we weer meer investeren in de eigen producties en website. Het eerste jaar verloopt woelig, met de nodige noodzaak tot gewenning – een hectisch hardwarejaar bovendien, met de komst van de eerste generatie AMD Ryzen-processors en een ongekend tegenoffensief van Intel met Skylake-X en de high-core-count cpu’s, waarmee de gigahertz-oorlog van weleer verandert in een strijd om wie de meeste rekenkernen heeft. 2017 is ook het jaar waarin VR een renaissance (of in elk geval een bubbel) beleeft, en waarin de cryptocoin mining hype losbarst – met onbetaalbaar dure en schaars verkrijgbare videokaarten tot gevolg. Die duurt voort tot tegen het einde van 2018, wanneer de schaarste van gpu’s kan worden ingewisseld voor een van cpu’s: Intel beleeft capaciteitsproblemen en heeft grote moeite om zijn 10 nanometer procedé in productie te nemen. Het zal tot medio 2019 duren eer het bedrijf de hierop gebaseerde Ice Lake processors kan aankondigen, vooralsnog louter voor laptops. AMD zet tegelijkertijd een enorme stap vooruit met de tweede generatie Zen-architectuur, die het eind mei 2019 aankondigt. Onze review van 7 juli laat zien dat het bedrijf zijn belofte heeft geingelost.
Hardware.Info beleeft ondertussen de nodige wijzigingen in het redactieteam: David de Jong komt ons versterken in februari, Reinoud Dik volgt in juli – en in februari 2018 verwelkomen we Friso Weijers. Frank Everaardt gaat dat jaar een andere rol in de organisatie vervullen, als strategic relationship manager focust hij op het contact met de vele partijen in de markt waarmee we sinds jaar en dag samenwerken, en met de bedrijven waarmee we dat nog niet doen. Met de komst van Tomas Hochstenbach als vaste redacteur – hij was al vele jaren als freelancer voor Hardware.Info actief – is per 1 juli 2019 de redactie weer voltallig. Ondanks het verlies van Jacob Jan bij het testlab - die elders een nieuwe uitdaging aangaat - is de bezetting door de komst van Felicio Kerssenberg, Marc van Lom en Niels van der Waa hoger dan ooit. En ook Karel heeft inmiddels in de vorm van Bryan van Delft een collega-developer gekregen. Wij kijken uit naar de volgende 20 jaar, en hopen jou nog lange tijd als lezer en bezoeker te voorzien van de beste informatie over de nieuwste producten en technologieën!