Voor streamers, podcasters en gouden keeltjes: 6 USB-microfoons review

6 besproken producten
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Microfoon en interface in één
  3. 3. Opnamekarakteristiek
  4. 4. De test
  5. 5. ASUS RoG Strix Magnus
  6. 6. Avermedia AM310
  7. 7. Blue Snowball
  8. 8. Blue Yeti
  9. 9. HyperX Quadcast
  10. 10. Razer Seiren X
  11. 11. Conclusie
  12. 6 besproken producten

ASUS RoG Strix Magnus

We bespreken de producten op alfabetische volgorde. De eerste microfoon die we zodoende behandelen is de RoG Strix Magnus van Asus, die met gemiddeld 184 euro meteen ook de duurste uit de test is. Het RoG Strix in de naam geeft aan dat de primaire doelgroep voor deze microfoon gamers is. De Magnus is een aparte microfoon, die als enig model in de test wordt geleverd zonder een voet. De bedoeling is dat je de brede microfoon recht voor je op het bureau zet, zodat je er met je handen omheen op je keyboard kunt werken. De microfoon heeft een platte kant met daarin rgb led-verlichting verwerkt, die naar de monitor (en webcam) gericht dient te worden, terwijl de bollere achterzijde naar de gebruiker wijst.

Asus RoG Strix Magnus Gaming

Aan die achterzijde vinden we meerdere knoppen en aansluitingen. En eerste is er een usb type-a poort die – met een speciale kabel – met de pc verbonden wordt. Wij zijn niet zo’n voorstander van custom-kabels, en we begrijpen niet helemaal waarom Asus geen standaard micro- of mini-usb poort gebruikt. Bovendien is deze kabel relatief kort en erg dik en stug is. Boven de usb-ingang vinden we een led-knop die de ingebouwde rgb-verlichting tussen verschillende modi laat schakelen. Bediening hiervan kan ook via de Aura Sync software van Asus, om zo naadloos mee te doen met andere rgb-accessoires. Boven de knop voor de led-verlichting is een knop om de microfoon te dempen. Ook vinden we achterop een 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting, een 3,5 mm aux-ingang en twee grote draaiknoppen voor het traploos instellen van het volume van de microfoon en de hoofdtelefoonuitgang. Als laatste is er een usb-uitgang, een 1-poorts hub dus feitelijk, waarop je een extra usb-apparaat kunt aansluiten.

Asus RoG Strix Magnus Gaming

De RoG Strix Magnus heeft aan de bovenzijde een metalen grille, waaronder drie microfoonmodules schuilgaan. De middelste is schuin omhoog naar de gebruiker gericht, terwijl de linker- en rechter microfoons schuin opzij wijzen. Een schakelaar laat de Magnus in drie verschillende modi werken: als normale mono-microfoon met nierkarakteristiek, in stereomodus en in active noise cancelling modus, waarbij geluiden die de linker- en rechtermicrofoon anders opvangen dan de centrale microfoon digitaal worden verwijderd. Gebruik je die laatste modus, dan wordt het geluid via de koptelefoonuitgang met lichte vertraging weergegeven, in de normale- en stereomodus is er geen vertraging.

De geluidskwaliteit van de RoG Strix Magnus is goed, maar de microfoon legt wat nadruk op het lagere frequentiebereik. Stemgeluid klinkt hierdoor weinig levendig, omdat we in het hoog relatief wat missen. Wat verder opvalt is dat de microfoon veel geluid van de tafel en het keyboard oppikt. Op zich geen wonder, want de Magnus is licht van bouw en de behuizing staat direct op de tafel. Schakelen we de microfoon over naar stereomodus, dan wordt het geluid duidelijk veel ruimtelijker, en is goed te horen waar het geluid vandaan komt. Althans, omgekeerd: spreek je vanaf de linkerkant in de microfoon, dan hoor je het geluid van rechts, en vice versa. Dat is handig voor als je streamt (voor de kijkers beweegt het geluid immers wél de goede kant op), maar wel iets om rekening mee te houden.

Met de active noise cancelling wordt het geluid duidelijk minder helder en wordt omgevingsgeluid dynamisch gedempt. Dat wil zeggen dat er meer gedempt wordt als er meer geluid is. Dat klinkt logisch, maar als je bijvoorbeeld tegelijkertijd typt en praat, gaat ook de kwaliteit van de spraakopname sterk achteruit, omdat de software het typegeluid probeert weg te filteren. Wij zouden deze stand dus niet aanraden als je geluidskwaliteit heel belangrijk vindt.

Advertentie
0