Ultimate Hacking Keyboard review: mechanisch, ergonomisch én aanpasbaar toetsenbord

1 besproken product
Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Behuizing en lay-out
  3. 3. Opties en accessoires
  4. 4. Functionaliteit en software
  5. 5. Testresultaten
  6. 6. Specificaties en foto's
  7. 7. Conclusie
  8. 1 besproken product

Opties en accessoires

Zoals omschreven moet het Ultimate Hacking Keyboard zich van een standaardexemplaar onderscheiden doordat het volledig aanpasbaar is aan de wensen van de gebruiker. Dat begint al bij de aanschaf van het invoerapparaat. Je kunt om te beginnen kiezen uit zes verschillende typen mechanische schakelaars, die elk een ander gevoel van aanslag geven. Waar 'normale' toetsenborden met rubberen domes onder de toetsen allemaal ongeveer hetzelfde aanvoelen, afgezien van de travel (de afstand voor het indrukken van de toets), zit er veel meer verschil in de feedback van verschillende mechanische toetsenborden. Hoofdzakelijk kun je mechanische switches onderverdelen in drie verschillende typen: lineair, tactile en clicky. Bij lineaire schakelaars blijft de weerstand over het hele bereik van de schakelaar ongeveer gelijk. Tactiele switches hebben rond de actuatie (het punt waarop de aanslag wordt geregistreerd) een merkbare verhoging in weerstand; door deze bump weet je precies wanneer je de toets ver genoeg hebt ingedrukt. Clicky switches hebben dezelfde feedback, maar produceren op het moment van actuatie tevens een hoorbaar klikje.

  Kailh Red Kailh Blue Kailh Brown Kailh Black Cherry MX Clear Cherry MX Green
Soort schakelaar
Lineair Clicky Tactile Lineair Tactile Clicky
Piekkracht vóór actuatie
45 cN 50 cN 60 cN 60 cN 65 cN 80 cN
Actuatiepunt
2 mm 2 mm 2 mm 2 mm 2 mm 2,2 mm
Travel
4 mm 4 mm 4 mm 4 mm 4 mm 4 mm

Voor min-of-meer standaardtypen mechanische schakelaars - we doelen dan op de 'rode' lineaire, 'blauwe' clicky, en bruine tactiele switches - monteert de fabrikant geen MX-schakelaars van het Duitse Cherry, maar van het Chinese Kailh. Dat is over de jaren uitgegroeid tot een van de bekendste makers van dit soort switches. Volgens Ultimate Gadget Laboratories hebben de Kailh-switches inmiddels dezelfde kwaliteit als het origineel.

Ultimate Gadget Laboratories  Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

Net als bij het genoemde Ergodox EZ-toetsenbord kun je ook bij het samenstellen van je Ultimate Hacking Keyboard kiezen uit typen schakelaars, die elders niet zo vaak worden gemonteerd. Zo kan het Ultimate Hacking Keyboard ook geleverd worden met zwarte schakelaars (een zwaardere versie van de lineaire red-switches), eveneens afkomstig van Kailh, en doorzichtige (clear) en groene schakelaars, die als enige van Cherry zijn. Kailh maakt die varianten immers nog niet. Doorzichtige schakelaars zijn een zwaardere versie van tactiele bruine schakelaars, groene schakelaars zijn zwaardere variant op blauwe clicky-switches. De bovenstaande tabel geeft een beknopt overzicht van de specificaties van alle beschikbare varianten. Ons testmodel is voorzien van Cherry MX Clear-switches.

Naast de keuze voor schakelaars kun je bij het bestellen nog kiezen voor een ANSI of ISO-layout (getweakt, zie boven). Hoewel het toetsenbordje niet wordt geleverd met toetsopschriften voor Azerty of taalvarianten, kun je wel kiezen om bepaalde toetsen in Linux, Mac of Windows-variant te laten uitvoeren. Onze Linux-versie heeft bijvoorbeeld een 'Super'-toets op de plek waar je normaal het Windows-logo vindt. Tot slot kun je de kleur van de behuizing selecteren.

Accessoires

Interessant aan het Ultimate Hacking Keyboard is de mogelijkheid om er accessoires op aan te sluiten om de mogelijkheden zo verder te verruimen. Dat is iets wat ook de meeste andere ergonomische mechanische toetsenborden niet bieden. Op ieder gedeelte van het Ultimate Hacking Keyboard vind je zoals gezegd een speciale 'accessoirepoort' aan de voorzijde, waarop extra hulpstukken kunnen worden aangekoppeld. Hoewel je die alvast kunt voorbestellen op de website, zijn ze op dit moment nog niet leverbaar. We hebben ze zodoende niet kunnen testen.

In eerste instantie moeten vier modules beschikbaar komen. De 'key cluster module' is de enige die bedoeld is voor het linkerdeel, en bevat drie normale toetsen, twee in de rand vooraan ingebouwde knoppen, en daartussenin een piepkleine trackball die je ook kunt indrukken als derde knop. Ook de modules voor de rechterkant zijn vooral bedoeld voor het bewegen van de muispijl. Daarvoor heb je (binnenkort) de keuze uit een trackball, trackpoint of touchpad. De eerste twee hebben twee aparte muisknoppen, de touchpad heeft die niet.

Het enige accessoire dat momenteel wél al beschikbaar is, is van een iets andere orde: een tweedelige polssteun gemaakt van gelakt beukenhout. De fabrikant raadt aan om die mee te bestellen om de ergonomie in combinatie met de hoge toetsen van het mechanische toetsenbord te verbeteren. Met 86 euro is de polssteun niet goedkoop, maar het moet gezegd: de afwerking van dit onderdeel is ogenschijnlijk uitstekend en de dof glanzende, solide blokken hout maken een erg fraaie indruk in combinatie met het toetsenbord. Hoewel we ons afvroegen of het harde hout wel comfortabel zou zijn als polssteun - andere fabrikanten plaatsen vaak een zacht kussentje - voelde het gebruik in praktijk niet onprettig aan.

De juiste opstelling

Heb je de hele set eenmaal uitgepakt, dan vind je onderop de behuizing een sticker die je verwijst naar een soort snelstartgids op de website van de fabrikant. Met duidelijke plaatjes wordt getoond hoe je het toetsenbord het beste kunt positioneren. Vervolgens komt aan de orde hoe je de palmsteun aan het toetsenbord moet vastmaken, als je er een hebt. Dat gaat ietwat omslachtig met een serie (meegeleverde) schroefjes, in plaats van magneetjes of een kliksysteem.

Doordat de palmsteun stevig aan het toetsenbord wordt vastgemaakt, kun je het geheel vervolgens in 'tentmodus' op je bureau zetten, waarbij het midden van het toetsenbord een stukje omhoog wordt getild. Dat is ergonomischer dan de standaard gebruikte positionering waarbij de achterkant van het toetsenbord omhoogkomt.

Om het Ultimate Hacking Keyboard in tentmodus in gebruik te kunnen nemen, is meer zelfwerkzaamheid vereist. Ingebouwde voetjes heeft het toetsenbord immers niet. Meegeleverd worden een viertal plastic voetjes, bestaande uit een basis en een uitklappootje. Eerst maak je de vier basissen elk met drie piepkleine schroefjes aan de onderkant van de behuizing vast, vervolgens klik je het uitklappende pootje erin. Dat is nogal een gepriegel, hoewel ook deze procedure duidelijk wordt geïllustreerd in de snelstartgids.

Advertentie

1 besproken product

Vergelijk   Product Prijs
Ultimate Gadget Laboratories  Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

Ultimate Gadget Laboratories Ultimate Hacking Keyboard UHK 60

  • Mechanisch toetsenbord
  • Qwerty US / ANSI
Niet verkrijgbaar
0