Dit las je op Hardware.Info in 2018

Stond 2017 in het teken van een processorstrijd, met een comeback van AMD en een hernieuwd offensief van Intel, in 2018 werd die strijd weliswaar voortgezet, dit jaar draaide meer om videokaarten dan om cpu's. Niet in de laatste plaats vanwege aanhoudende tekorten dankzij crypto currency mining, met hierdoor torenhoge prijzen, maar ook omdat er eindelijk weer eens wat nieuws gebeurde. Nvidia had de productintroductie die de meeste indruk maakte, zo bleek ook bij de jaarlijkse door onze lezers gekozen Hardware.Info Awards. Over de GeForce RTX videokaarten en realtime raytracing valt genoeg te discussiëren, maar ook de pure prestaties waren voldoende om enthousiast over te worden. Hoewel pas gepubliceerd in september, is ons artikel over de nieuwe gpu's het best gelezen stuk over één product van het afgelopen jaar. Voor de redactie van Hardware.Info was het een van vele memorabele artikelen in 2018, want dit was voor ons ook in andere opzichten een bewogen jaar. Een terugblik op de valreep van 2019!


Dit jaar was het tweede volledige jaar dat we binnen de Persgroep opereerden. Zorgde dat in 2017 nog voor de nodige perikelen die altijd met een verhuizing en een verandering gepaard gaan (zoals testprocedures voor wifi die van de grond af aan opnieuw ontworpen moesten worden), dit jaar zijn we vol aan het werk gegaan met het benutten van de mogelijkheden die we binnen de grotere organisatie hebben. Dat betekende onder andere meer ruimte om te experimenteren met andere artikelen dan de standaard 'single product review', vergelijkingstest, achtergrondverhalen en workshops die je sinds jaar en dag van ons kent. De reden hiervoor is simpel: het commentaar dat wij het meeste krijgen op onze site als geheel is: 'mooi, al die informatie, maar welk [vul product in] moet ik nou kopen?' Daarnaast zagen we dat standaard tests weliswaar heel nuttig zijn om die vraag te beantwoorden (zij het in een andere artikelvorm), maar dat die heel specifieke vragen van niet altijd konden beantwoorden. Vandaar dat we in 2018 zijn begonnen met twee ogenschijnlijk tegenstrijdige doelen te verwezenlijken: toegankelijker én diepgaandere informatie bieden!

Toegankelijker...

Dit jaar introduceerden we koopgidsen in diverse formats om de informatie van onze vele tests toegankelijker te maken voor mensen die gewoon willen weten wat ze moeten aanschaffen, zonder meerdere lange tests en reviews te moeten doorspitten. Deze namen diverse vormen aan en ook in 2019 zullen we doorgaan met experimenteren wat het meest door lezers wordt gewaardeerd: een grotere gids voor meerdere doeleinden en budgetten (zoals van gpu's, ultra hd en qhd-monitoren en back-to-school laptops), of een beknopt overzicht met geschikte opties binnen een bepaalde categorie (zoals videokaarten, behuizingen, ssd's), met aanbevelingen en hieraan gekoppelde minireviews. Uiteraard zorgen we altijd voor links naar onze uitgebreidere artikelen, voor wie er vervolgens dieper in wil duiken. 

...én meer diepgang!

Voor liefhebbers die juist wél het naadje van de kous willen weten, voerden we het aantal producties op van wat we binnen de redactie doorgaans uitzoektests noemen: artikelen waarin we specifieke vragen proberen te beantwoorden. Begin dit jaar gaf een reeks artikelen naar aanleiding van de nieuwe 8e generatie Core processors van Intel het startschot, waarbij we uitzochten in welke mate je erop vooruit ging als je naar deze cpu's wilde upgraden - of je nu een Haswell, Bulldozer, Sandy Bridge of zelfs nog een X58-platform had. We onderzochten of het nog de moeite waard was om te investeren in een sli- of cfx-opstelling (nee), of de wifi-prestaties van smartphones verschillen (ja, enorm), hoe geïntegreerde gpu's het tegenwoordig doen, hoeveel cpu cores tegenwoordig zinnig zijn bij games, wat het effect van sneller geheugen is - en nog veel meer. 

Bedankt!

Hoewel sommige lezers zich wat zorgen maakten over met name de 'koopgids'-achtige artikelen ('Hardware.Info mag niet oppervlakkig worden' - daar zijn we het geheel mee eens), laten zowel reacties als bezoekcijfers zien dat we met deze richting op de goede weg zitten. Het komende jaar zijn we dan ook van plan deze lijn voort te zetten, met meer updates van koopgidsen, meer uitzoektests, en uiteraard daarnaast als vanouds heel veel reviews van producten én onze vergelijkende tests.

Wij hopen natuurlijk dat jij als lezer daar niet alleen veel plezier van gaat hebben, maar ons ook net als altijd voorziet van commentaar, ideeën en suggesties. Bij dezen willen we jullie hier ook dit jaar weer voor danken: dankzij onze lezers kunnen we deze site draaiend houden, en daarbij moeten we in het bijzonder de lezers vermelden die Hardware.Info hebben gewhitelist in hun adblocker. Vergeet niet: de 25+ medewerkers die dagelijks in de weer zijn met tests, reviews, nieuws of het verbeteren van de prijsvergelijker kunnen dit werk doen dankzij primair advertentie-inkomsten. Dank dat jij met je white-list Hardware.Info mede mogelijk maakt!

Daarnaast een dankwoord voor de bezoekers die ons steunen met een abonnement op Hardware.Info Magazine. Deze abonnementen doen een wezenlijke bijdrage aan Hardware.Info - en zelf heb je er ook wat aan, want hierin lees je als eerste onze uitgebreidste en grootste tests. Mocht je nog ruimte hebben in je goede voornemens voor het nieuwe jaar: neem zo'n abonnement (op papier of alleen digitaal!) en je steunt niet alleen Hardware.Info, maar je maakt ook komend jaar weer regelmatig kans op mooie prijzen - zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen!

De top-10 lijsten van 2018

Tot zover de inzichten in wat we redactioneel zoal aan het doen zijn, want je leest dit bericht natuurlijk vanwege één ding bovenal: lijstjes! We beginnen met wat algemene statistiekjes: in 2018 testten we 1617 producten, 107 meer dan vorig jaar! Onze nieuwsredactie publiceerde 3923 berichten, 9 meer dan vorig jaar (en daarmee had 2018 qua nieuws op één na het meeste berichten sinds de oprichting van Hardware.Info) en onze interne redactie zorgde voor 474 reviews en 19 PC adviezen. Drie keer in de week publiceerden we Hardware.Info TV, waarmee de teller op 156 afleveringen voor dit jaar staat. Zoals vaste kijkers gezien zullen hebben, gaan we komend jaar ook met video wat nieuwe dingen proberen, maar Hardware.Info TV blijft uiteraard ook in 2019 op het programma. 

Vergeleken met 2017 bleven bezoekers en pageviews ongeveer gelijk: we mochten iets meer dan 28 miljoen bezoekers verwelkomen, met in totaal zo'n 83 miljoen pageviews.  Qua video keken jullie gezamenlijk 11 miljoen minuten naar Hardware.Info TV.

Top-10 nieuwsberichten

Videokaarten waren hét onderwerp van gesprek dit jaar, niet alleen op de Hardware.Info burelen, maar ook daarbuiten. Het meest gelezen nieuwsbericht was onze GPU Watch, waarin we automatisch bijhielden waar je nog een fatsoenlijke videokaart uit voorraad kon kopen - zo erg was het er in de eerste helft van dit jaar mee gesteld. Ook nummer 10 in de lijst gaat over dit onderwerp. Daar tussenin zien we opmerkelijk weinig iPhone-berichten (die vorig jaar domineerden), het was juist aartsrivaal Samsung die de meeste lezers wist te trekken. Hoewel voor Intel dit jaar onplezier begon met een reeks onthullingen over processorbugs, zien we in de nieuws top-10 juist een bug van Microsoft terug - maar dat was er dan ook wel een waar je als gebruiker direct veel van merkte, op onaangename wijze. Ook Google (en daarmee heel wat gebruikers) had met een nare bug in Cast te kampen.

Als we kijken naar welke nieuwsberichten het meeste tot discussie leidden, staat de GPU Watch wederom op de eerste plek - niet zo vreemd, die werd meerdere keren opnieuw gepubliceerd en het was een hot topic. Opvallend is dat we verder toch wel andere berichten zien, die overwegend over videokaarten gaan - dit onderwerp hield de gemoederen duidelijk bezig. Het enige niet-gpu gerelateerde onderwerp betreft, jawel, Samsung.

  • Top-10 views
  • Top-10 reacties


Drastische maatregel: videokaarten waren zo schaars, dat we onze 14x per dag bijgewerkte Prijsvergelijker aan het werk zetten om de weg te wijzen naar de nog verkrijgbare snellere videokaarten.

Top-10 artikelen

Het wordt onderhand een running gag op de redactie: het best gelezen artikel op Hardware.Info gaat over ... software. Jawel, de Windows 10 updates mochten zich net als vorig jaar in warme belangstelling verheugen, waarbij dit keer de April update zelfs op nummer 1 kwam te staan. Niet geheel verrassend vinden we videokaarten terug op posities 2 en 5, en ook de interesse voor wifi die wél snel en betrouwbaar is blijft onverminderd: onze koopgids voor routers en mesh-systemen is het op twee na best gelezen artikel van het jaar, en de round-up van multi-room wifi-systemen was goed voor een zevende plek. Processors treffen we aan op 4, 9 en 10 - en relatief betaalbare Android smartphones zijn de odd-one-out op de zesde plek. Je zou kunnen concluderen dat we alleen nog maar over processors, videokaarten, wifi, besturingssystemen en smartphones zouden moeten schrijven, maar ook volgend jaar gaan we weer ruim 40 productgroepen voorzien van gedegen reviews.

In de reacties zien we een ander beeld - onze actieve lezers met account praten liever over videokaarten, processors en games dan over besturingssystemen, zoveel is wel duidelijk. 


We hadden hier natuurlijk een Windows logo of desktop kunnen tonen, maar laten we eerlijk zijn: wij zijn toch nét wat enthousiaster over nieuwe technologieën en dito videokaarten ;)

Top-10 afleveringen Hardware.Info TV

Het zal toeval zijn, maar dit jaar waren onderwerpen die over beeld gingen bovengemiddeld populair op Hardware.Info TV, als we tenminste naar de views kijken. Op posities 2 en 4 ging het over televisie, waarbij oled duidelijk tot de verbeelding blijkt te spreken, en op posities 3 en 8 over monitoren, terwijl de top wordt ingenomen door een bespreking van het onderwerp analoge televisie. Daarmee bestaat deze top-10 voor de helft uit het onderwerp 'video', zou je kunnen stellen. Opvallend is de belangstelling voor de soundbar reviews op plek 10 (en 11, net niet zichtbaar hier) - voor ons wederom een indicatie dat we meer aandacht aan audio moeten besteden. Smartphones op 6 en 9, ssd's op 7 en een elektrische auto op de vijfde positie laten zien dat er ook voor andere onderwerpen voldoende interesse is op ons YouTube-kanaal.

  1. Ziggo stopt met analoge tv. Wat betekent dat voor consumenten?
  2. LG OLED 2017 C7 vs 2018 C8, welke is beter?
  3. Samsung C34H890 34" ultra wide monitor review
  4. 2018 OLED en QLED tv preview
  5. Nissan Leaf 2018: betaalbaar én goede range?
  6. Samsung Galaxy S9, beter dan de S8?
  7. Samsung 860 Evo & Pro vs Crucial MX500 SSD review
  8. Dell P2418D & U2518D WQHD monitoren review
  9. Nokia 7 Plus, de beste Android One smartphone?
  10. HEOS Bar soundbar review


Het stoppen met analoge televisie door Ziggo hield de kijkers duidelijk bezig.

Top 10 producten in Hardware.Info Prijsvergelijker

Draaide vorig jaar om processors, dit jaar zijn het ssd's die zich in de meeste aandacht mochten verheugen - vermoedelijk omdat de videokaarten zo duur waren, en er veel verschillende uitvoeringen zijn, waardoor die views veel meer versplinterd werden. De uitzonderingen zijn de Sapphire RX 580 en MSI GTX 1070 Ti. Op ssd-gebied waren er voor liefhebbers van veel snelle opslag voor weinig geld welgeteld twee uitstekende keuzes, de Samsung 860 Evo en de Crucial MX500, en die vinden we dan ook beide terug in de 500GB-uitvoeringen in deze top-10 - en de MX500 zelfs nog in de 1TB-variant. Ssd's werden dit jaar fors goedkoper en veel mensen investeerden dan ook in (nog meer van) deze prettig snelle opslag.

Verder is de i7 8700K op 3 als meest populaire processor onder onze bezoekers niet onverwacht, en ook een hoge positie voor de i5 8600K viel te verwachten. Oled tv's zijn vertegenwoordig in de vorm van het populairste model van dit jaar, de LG OLED55C8P. Onverwacht hoog geëindigd is de Google Home Mini, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de Black Friday stuntaanbiedingen dit jaar - en het feit dat sinds dit jaar de Google Assistant ook Nederlands spreekt.

  1. Samsung 860 Evo 500GB
  2. Google Home Mini Carbon
  3. Intel Core i7 8700K Boxed
  4. Crucial MX500 500GB
  5. Sapphire Radeon RX 580 Nitro+ 8GB
  6. LG OLED55C8P
  7. Philips 276E8VJSB
  8. MSI GeForce GTX 1070 Ti Gaming 8GB
  9. Intel Core i5 8600K Boxed
  10. Crucial MX500 1TB

Google Home Mini Carbon
Nederlands sprekend én in de aanbieding? Dat wekt belangstelling in de lage landen!

Top 10 meest actieve commenters

In 2018 plaatsen jullie in totaal net geen 120.000 reacties onder nieuwsberichten, artikelen, productervaringen, pc adviezen en andere plekken waar je op Hardware.Info je mening kunt geven. Deze gebruikers leverden hieraan de grootste bijdrage, waarbij nero355 met 5616 reacties ruimschoots op voorsprong staat, met ruim 3000 reacties meer dan de nummer 2. Dat zijn er overigens nog zo'n 900 meer dan vorig jaar. In tegenstelling tot 2017 zien we dit jaar slechts één geband account in de top-10 - ons moderatieteam heeft weer uitstekend werk geleverd. Afgezien van een paar hardnekkige trollen (die zo snel geband worden dat ze deze top-10 nooit zullen halen), bleken de meeste bezoekers die in oververhitte discussies belandden bereid een stapje terug te doen, even tot 10 te tellen om vervolgens weer gezellig mee te doen. Dat zien we natuurlijk het liefste. 

  1. nero355
  2. Fifty Seven
  3. Eighty Three
  4. Supreme-1985
  5. Manyuken
  6. Van der berg
  7. spNk
  8. Black Eagle
  9. ikkuh
  10. bakbest

Afsluitend

2018 was voor ons een jaar van nieuwe initiatieven, met meer aandacht voor wat we doen, voor wie we het doen en hoe we het doen. Dat heeft tot heel wat mooie producties geleid, die duidelijk ook door jullie, onze lezers, werden gewaardeerd. In 2019 gaan we dan ook door op deze koers, met relevante artikelen over de hardware en technologie die voor jullie interessant is. Op hardwaregebied stond dit jaar vooral in het teken van wat men #ophef noemt: dure videokaarten en nare bugs bij de grote namen, maar gelukkig was er ook veel te genieten voor ons als hardwareliefhebbers - wij kijken uit naar 2019 en luiden het nieuwe jaar in met de Grandmix 2018, de Top-2000 en/of een door een slim algoritme in elkaar gezette Spotify playlist (maar vooral met de Grandmix).

Vanaf morgen gaan we weer hard aan de slag om jullie ook het komende jaar te voorzien van een stroom nieuwsberichten, artikelen, reviews en video's - de CES staat dan voor de deur, en wij zijn er uiteraard bij in Las Vegas. Namens de hele Crew van Hardware.Info een mooie jaarwisseling en een uitstekend 2019 gewenst, tot volgend jaar!

« Vorig bericht Volgend bericht »
0