Risc-v-hardware staat weliswaar nog in de kinderschoenen, ontwikkelaars en onderzoekers zijn op volle toeren nieuwe mogelijkheden aan het bedenken. Het Georgia Institute of Technology en de Seoul National University hebben in een whitepaper aangekondigd Nvidia's cuda-software draaiende te hebben gekregen op risc-v-hardware.
Dit moet het gebruik van open-source hardware in combinatie met een groot aantal applicaties mogelijk maken. Om precies te zijn is het geschikt voor het Vortex gpgpu-platform voor risc-v-gpu's, dat op GitHub beschikbaar gesteld is. Het project is een pipeline waarvoor de cuda-ondersteuning end-to-end gemigreerd wordt. Het ontwerp accepteert de cuda-broncode en voert taken uit aan de hand van aangepaste instructies. Cuda wordt eerst omgezet naar nvvm-ir, dan naar spir-v, dan naar opencl-ir en als laatste naar een objectbestand dat overweg kan met de risc-v-gpgpu.
Hoe efficiënt en latencygevoelig het systeem precies is zeggen de onderzoekers niet, maar de onderzoekers hebben gebruikgemaakt van de rv32imf-instructiesetarchitectuur. Het stelt hardwaremakers in staat om gpu's te ontwerpen met één tot 32 cores. Dat is weliswaar niet veel, maar het opent de deur naar een toekomst op basis van opensource hardware. De Vortex-software heeft al ondersteuning voor opencl 1.2, in de toekomst moeten meer bibliotheken voor risc-v worden toegevoegd.
Bronnen: Vortexgpgpu (GitHub), whitepaper