Normaal gesproken richten we ons enkel op computer-hardware, maar een intelligente bout vonden we ook wel een bericht waard. De techniek om op afstand schroefverbindingen te bewaken is ontwikkeld door meerdere Fraunhofer-instituten in Duitsland, een onderzoeksorganisatie die vergelijkbaar is met het Nederlandse TNO en het Belgische VITO. Het Fraunhofer Cluster of Excellence Cognitive Internet Technologies heeft het product samengevoegd.
Op de bout wordt een ring geplaatst met daarop een piëzoresistieve laag, die van weerstand verandert onder mechanische belasting. Deze Diaforce-film is ontwikkelt door het Fraunhofer Institute for Surface Engineering and Thin Films. De weerstand wordt gedeeld met een in de kop ingebouwde radiomodule die zonder veel energie te gebruiken versleutelde data kan versturen naar een basisstation op kilometers afstand. Het hiervoor gebruikte Mioty-protocol is ontworpen door het Neurenberg Fraunhofer Institute for Integrated Circuits.
De belangrijkste toepassing die genoemd wordt zijn verbindingen in een windpark op land of op zee. Daarnaast kunnen andere lastig te bereiken objecten of grote structuren zoals bruggen uitgerust worden met deze bouten. Het systeem kan ingesteld worden om continu, op een tijdsinterval of wanneer er verandering optreedt de status te verzenden. Het systeem is ontworpen voor de Europese metrische standaard. Op dit moment is het enkel beschikbaar voor M18-bouten, M20 en M36 volgen later.
Bron: Golem