Een belangengroep heeft een formele klacht ingediend bij de organisatie die het Amerikaanse EPEAT-keurmerk uitdeelt. Apparaten krijgen in de VS zo'n keurmerk als ze aan bepaalde milieueisen voldoen, bijvoorbeeld qua recyclebare materialen, levensduur en energieverbruik. Leden van de groep IITC, die de belangen van printercartridgefabrikanten behartigt, wil dat voor minstens 101 HP-modellen dat keurmerk wordt ingetrokken.
Dat heeft voornamelijk te maken met een aankooplokkertje dat HP in 2020 heeft geïntroduceerd: HP+. Als gebruikers zich aanmelden voor dit gratis programma, krijgen hun printers zes maanden lang gratis HP-inkt en twee jaar langer garantie. Tegelijkertijd moeten ze ook een firmware-update installeren waarna HP alle inktcartridges van derde partijen blokkeert, voor de gehele levensduur van de printer. Daar komt bovenop dat veel printers al standaard de Dynamic Security-functie hebben, waarmee het ook mogelijk is dat enkele patronen die niet van HP zijn geweigerd worden.
IITC vindt dat het blokkeren van inktpatronen van derde partijen ingaan tegen de EPEAT-regels voor milieuvriendelijkheid en dat de printers daarom het keurmerk niet verdienen. De groep is natuurlijk verre van belangeloos, aangezien de fabrikanten geld verliezen aan deze praktijken, maar in de voorwaarden van EPEAT staat wel duidelijk dat printers die in aanmerking willen komen voor het keurmerk 'het gebruik van cartridges die niet afkomstig zijn van de fabrikant moeten toestaan' (PDF). Op HP's site staat daarentegen dat printers met de Dynamic Security-functie 'ontworpen zijn om enkel te werken met cartridges die nieuwe of hergebruikte HP-chips of -schakelingen bevatten. De printers gebruiken de Dynamic Security-functie om andere cartridges te blokkeren'.
Bron: IITC