DroneTeam Twente ontwerpt razendsnelle humanitaire hulp voor 1500 euro

Inhoudsopgave
  1. 1. DroneTeam Twente
  2. 2. Humanitaire drone
  3. 3. Wat kost dat dan?
  4. 4. Drones als doodnormaal onderdeel van de samenleving

Wat kost dat dan?

Dat zal dan wel een erg dure drone zijn waar het team een fors budget voor moet aanleggen, zo zou je kunnen denken. Volgens de non-profitorganisatie klopt dat, tenzij je de luxe hebt van genereuze sponsoren en succesvolle crowfundingacties. Het feit dat de meeste niet-elektronische onderdelen met een 3d-printer  kunnen worden gemaakt, helpt ook mee. Dat maakt de eventuele reparatie op den duur ook weer extra goedkoop, aangezien een kapotte vleugel ter plekke opnieuw kan worden geprint.


De Hammerhead is de inzending voor de UAS Challenge 2022

Om het concreet te maken: de huidige Hammerhead kost grofweg 1500 euro om te produceren. Dat bedrag dekt bij lange na niet de kosten die het team zou maken als de dertien teamleden (waarvan vijf fulltime) daadwerkelijk zouden worden betaald. Het gaat hier exclusief om de onderdelen. Verreweg de duurste onderdelen, hoe kan het ook anders, zijn de componenten waar chips in zitten. Hieronder zetten we een ruwe schatting van de kosten van een dergelijke humanitaire drone op een rij:

  • Het brein van de drone, de Pixhawk 4-flightcontroller: ± 200 euro
  • Vijf 4-in-1 ESC-motoren: tussen de 25 en 50 euro per stuk
  • Beeldverwerking met Raspberry Pi 2B en een Raspberry Pi Camera: ± 70 euro
  • Besturing van de drone met Navigatie- en gps-modules: ± 55 euro
  • Stroomvoorziening met 6S Lipo-batterijen: ± 200 euro

Dat is bij elkaar goed voor een hoopje zeer geavanceerd elektronica dat absoluut nog niet kan vliegen. Voor een functionerende drone moeten al die onderdelen op een gepaste plek bevestigd worden, om nog maar te zwijgen over de aerodynamica van het vliegtuig. Voor het daadwerkelijke frame en de vleugels gebruikt DroneTeam Twente voorgefabriceerde carbonbuizen en speciaal plastic voor in de 3d-printer.

Advertentie
0