Drones als doodnormaal onderdeel van de samenleving
Dat alles maakt uiteindelijk de inzending voor de UAS Challenge van 2022, maar dit is slechts een stap in de richting van het einddoel voor DroneTeam Twente: een wereld vol drones. "Er zijn momenteel twee interpretaties als het om drones gaat. Of het zijn enge, gevaarlijke machines, of het zijn speeltjes. Ik hoop dat we drones op de korte termijn op een positieve manier mogen inzetten. We kunnen mensen bijvoorbeeld helpen door razendsnel een EpiPen (epinephrine-injectors tegen extreme allergische reacties, red.) of een defibrillator bij een slachtoffer te krijgen," stelt Philippe gepassioneerd.
Wouter voegt daaraan toe dat ook buiten de gezondheidszorg enorm veel ruimte is voor de toepassing van drones: "Denk aan het vervoeren goederen naar moeilijk bereikbare plekken. Mensen staan hier niet bij stil, maar een helikopter kost al snel 800 euro per uur, om nog maar te zwijgen over de aanschafprijs en opleiding van een piloot. Daar kun je heel wat drones van bouwen."
Uiteindelijk hopen de mannen (en een enkele dame) van DroneTeam Twente dat onbemande vliegtuigen een normaal onderdeel van onze samenleving worden. Vooralsnog mogen drones in Nederland helaas niet buiten het blikveld van een piloot vliegen. Daarnaast mogen ze niet hoger dan 120 meter komen en niet boven bewoonde gebieden vliegen. Deze restricties maken innovatie op het gebied van drones volgens de enthousiaste dronebouwers ontzettend moeilijk. Maar dat houdt het team niet tegen om door te blijven ploeteren.