Inleiding
In Nederland en België wordt plastic netjes gescheiden en zijn vuilnisbelten georganiseerd aangelegd op een afgesloten plek, maar in veel ontwikkelingslanden geldt dat niet. Alle plastic wordt daar vaak op één hoop met al het andere afval gegooid. Op de Malediven bevindt zich zelfs een eiland, Thilafushi genaamd, dat bekendstaat als 'Trash Island'. Hier wordt dagelijks meer dan 300 ton afval gedumpt, wat in hetzelfde tempo in de oceaan terechtkomt en dagen later weer aanspoelt.
In Nederland staan fabrieken met machines die door middel van infraroodsensoren aan de lopende band kunnen detecteren met welke plasticsoort ze hebben te maken, om ze vervolgens te sorteren. Als plastic goed wordt gerecycled, is het een stuk minder schadelijk voor het milieu. Jerry de Vos, die in 2021 aan de TU Delft een master Industrieel Productontwerpen volgde, was in de veronderstelling dat een groot deel van de plasticvervuiling in ontwikkelingslanden simpelweg kan worden opgelost door daar ook zulke machines te bouwen.
Deze landen beschikken niet over het geld daarvoor, maar wat nu als het mogelijk is om de technologie van zulke grote machines in een klein, handzaam apparaatje in te bouwen? Zo kwam De Vos twee jaar geleden op het idee van de Plastic Scanner: een simpel apparaatje waarmee je plastic kunt scannen en in een oogopslag duidelijk wordt met welke soort plastic je te maken hebt. Hiermee zou men ook in ontwikkelingslanden deze potentiële milieuvervuilers goed moeten kunnen scheiden. De ontwikkeling ervan lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Jerry met een prototype van de Plastic Scanner.