Dit is de Intel Meteor Lake-architectuur: efficiënter met AI en opgebouwd uit bouwblokken

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Volgende stap
  3. 3. Procestechnologie
  4. 4. De reis van een chip
  5. 5. Van IC tot processor
  6. 6. Vier tegels
  7. 7. De slimme soc-tile
  8. 8. Energie-efficiënte architectuur
  9. 9. Nieuwe cores
  10. 10. Intel Thread Director
  11. 11. Media Engine
  12. 12. Geïntegreerde GPU
  13. 13. AI
  14. 14. Conclusie

De slimme soc-tile

Met het oog op de wens om de chips zo zuinig mogelijk te maken, biedt de samengestelde opbouw grote voordelen. Om een heel simpele taak af te handelen, hoeft de cpu-tile niet geactiveerd te worden en kunnen de meer energiegebruikende E- en P-cores met rust worden gelaten.

In de soc-tile vind je nog meer. Hier heeft Intel ook de AI-techniek verwerkt. Ook de ondersteuning voor Wi-Fi 7 en HDMI en DisplayPort hebben hun plek hier gevonden.

De soc-tile kan dus min of meer onafhankelijk van de rest van de onderdelen van de Ultra-processors werken. Behalve dat de E-cores en de technische aansturing van het scherm er een plekje hebben gevonden, is er meer. Ook de media-decoding vindt hier plaats. Dat betekent dat voor het vertonen van een video de geïntegreerde Arc-gpu niet hoeft te worden ingeschakeld. Daardoor kan natuurlijk ook energie worden bespaard. Verder is de geheugencontroller op deze tile ondergebracht.

De soc regelt ook de communicatie tussen de powermanagement-controllers van de drie andere tiles. Daarnaast vind je op dit deel de scalable fabric - dat is min of meer de hoofdweg tussen de verschillende onderdelen die op de Ultra-processors zijn te vinden.

Op de afzonderlijke i/o-tile vind je PCI Express 5.0, SATA-controllers, usb en Thunderbolt 4.

Advertentie
0