Slimme controllers
Uit het voorgaande blijkt wel dat de rol van de in de SSD aanwezige controllerchip extreem belangrijk is; de controller heeft een veel grotere invloed op de uiteindelijke prestaties dan de gebruikte geheugenchips. Immers, alleen door zo slim mogelijk om te gaan met alles pagina’s en blokken en door op een efficiënte manier gebruik te maken van in iedere SSD aanwezig cache-geheugen, kun je zo hoog mogelijke prestaties bereiken.
Vrijwel alle eerste generatie SSD’s voor consumenten doeleinden – veelal puur beschikbaar als upgrade-mogelijkheid bij notebooks van grote A-merken – maakten gebruik van een Samsung controller en SLC-geheugenchips. De prestaties van deze Samsung controller waren een jaar of twee geleden state-of-the-art, maar de hoge prijs van de chip maakte de grote doorbraak van het fenomeen SSD’s onmogelijk. SSD’s werden ineens betaalbaar doordat JMicron een controllerchip introduceerde, de JMB602. Het was OCZ die met de hierop gebaseerde Core-SSD’s de markt openbrak. Helaas wezen onze reviews en ook die van vele andere publicaties uit dat de prestaties niet bepaald geweldig bleken; puur op het vlak van continue lees- en schrijfsnelheid lijkt er weinig aan de hand, maar zodra je je kleine, random schrijfacties gaat uitvoeren zakken de prestaties extreem in en ontstaan er wachttijden die tot meer dan een seconde kunnen oplopen. Geen wonder dat dergelijke SSD’s in real-world benchmarks, zoals de PCMark HDD-test, faliekant door de mand vallen. JMicron probeerde een en ander op te losse met de iets snellere JMB602B chip, bekend van ondermeer de OCZ Core V2 en Patriot Warp SSD’s. Toegegeven, het nieuwe ontwerp bleek ietsje sneller, maar nog altijd bij normale gebruik erg tegen te vallen. Zelfs een oplossing om twee JMB602B’s in één SSD te combineren in een RAID 0 configuratie aangestuurd door een derde chip, zoals ondermeer gedaan bij de OCZ Apex, kan JMicron niet in de buurt van goede SSD’s brengen.
De koning van SSD-land is op dit moment zonder enige twijfel Intel. Hun X18-M en X25-M MLC-gebaseerde consumenten SSD’s en vooral ook hun X25-E SLC-gebaseerde enterprise-SSD weten op alle vlakken een gigantische voorsprong te nemen op de concurrentie: Intel biedt extreem hoge doorvoersnelheden en lage latencies, ook bij kleine random schrijfacties. Zelfs na de prestatiedrop van maximaal een ruime 20% na veelvuldig gebruik blijven deze SSD’s veel sneller dan conventionele schijven. De Intel drives zijn helaas wel vrij prijzig.
Pas sinds kort is er eindelijk een alternatief: de nieuwe OCZ Vertex (Turbo) SSD’s maken gebruik van een op ARM-technologie gebaseerde controller van het tot nu toe onbekende merk Indilinx met lekker veel cachegeheugen. Uit onze test bleek dat de Vertex de prestaties van Intel zeker niet weet te evenaren, maar in real-world benchmarks wel veel beter presteert dan de JMicron-producten. Gezien het prijsverschil met de Intel-SSD’s is deze Vertex absoluut een interessante keuze. Vermoedelijk zullen er in de nabije toekomst ook van andere merken SSD’s op basis van deze chip komen. Daarnaast heeft ook Samsung een nieuwe controller voor MLC-gebaseerde SSD’s op de markt. OCZ gebruikt deze in haar Summit reeks, die qua prijs overigens boven de Vertex, maarnet onder de Intel SSD’s geplaatstwordt. Op het moment van schrijven hebben we deze Summit echter nog niet getest, zodat we over de prestaties van deze nieuwe Samsung controller nog weinig kunnen melden.