Stap 7 - 8 - 9
Stap 7: Het plaatsen van het geheugen
Nadat processor en koeler geplaatst zijn, is het de beurt aan het geheugen. De geheugen modules hebben de vorm van dunne, platte reepjes, gevuld met kleine chips. Deze reepjes passen precies in de daarvoor bestemde sloten op het moederbord. Kijk altijd eerst even naar de inkepingen aan de onderkant van de geheugenmodules, deze zorgen ervoor dat de module maar op één manier in de connectoren past. Op die manier weet je precies in welke richting de modules op het moederbord geplaatst moeten worden.
Om een module te plaatsen, dienen eerst de (witte) clipjes van de connector naar buiten geduwd te worden. De geheugenmodule kan dan in de connector gedrukt worden en de clipjes zetten de module automatisch vast. Vanzelfsprekend zet u de eerste geheugenmodule in de eerste connector, de tweede in de tweede, en zo verder. Meestal staat op het moederbord aangegeven welke connector de eerste is en zoniet dan staat dat altijd ook in het boekje van het moederbord.
Stap 8: De behuizingstekkertjes
Hierna kunnen de verschillende kleine stekkertjes die in de kast hangen op het moederbord aangesloten worden. De volgende kleine stekkertjes zijn altijd in de kast terug te vinden:
-
Power knop
-
Power LED (lampje)
-
Harddisk LED (lampje)
-
Reset knop
-
Speaker
In het boekje van het moederbord staat precies vermeld waar ieder stekkertje aangesloten dient te worden. Bij het aansluiten van de stekkertjes van de knoppen en de speaker maakt het niet uit hoe om de stekker geplaatst wordt. Bij de stekkers van de lampjes wel: als het stekkertje verkeerd om geplaatst wordt, zullen de lampjes niet gaan branden. Als dit het geval is moet het stekkertje even omgedraaid worden. In het boekje staat vaak een + en een – aangegeven bij de aansluitingen voor de LED’jes. Normaal gesproken komt de + overeen met het gekleurde kabeltje in een stekkertje.
Stap 9: Het aansluiten van de voeding
Om het moederbord en alle daarop aangesloten componenten van stroom te voorzien, moet de grote rechthoekige stekker die uit de voeding komt, op het moederbord aangesloten worden. Gelukkig kan ook deze stekker maar in een richting aangesloten worden.