Beginners handleiding: het zelf bouwen van een PC in 20 stappen

Inhoudsopgave
  1. 1. Stap 1 - 2 - 3
  2. 2. Stap 4 - 5 - 6
  3. 3. Stap 7 - 8 - 9
  4. 4. Stap 10 - 11 - 12
  5. 5. Stap 13 - 14 - 15
  6. 6. Stap 16 - 17 - 18
  7. 7. Stap 19 - 20

Stap 1 - 2 - 3

Steeds vaker krijgen we via het forum of via e-mail vragen van mensen die willen weten hoe ze zelf een PC kunnen bouwen. Hoewel grote A-merken, maar ook de computerwinkels op de hoek graag kant-en-klare systemen verkopen, is het natuurlijk veel leuker om zelf je PC uit losse onderdelen samen te stellen. Niet alleen kun je zo kiezen voor de meest ideale componenten (natuurlijk met behulp van de tests op deze site), maar ook is het zelf bouwen van een PC een leuk en leerzaam karwei. Voor iedereen die nog nooit zelf een PC heeft gebouwd, maar dat wel graag een keer wil gaan doen, hebben we dit artikel geschreven. In dit artikel wordt in 20 stappen uitgelegd hoe een computer precies in elkaar geschroefd moet worden. Door dit artikel stap-voor-stap te volgen, kan iedereen probleemloos zijn eigen PC samenstellen! Voor wie na dit artikel meteen aan de slag wil, is onze maandelijkse rubriek PC Advies een goede hulp bij het uitkiezen van de juiste componenten.

Nieuw: Zelf een pc bouwen met de 2017 handleiding Bouw Je Eigen PC

Stap 1: de losse componenten

Voordat het eigenlijke bouwen van de PC van start gaat, is enige voorbereiding zeker gewenst. Belangrijk is natuurlijk dat alle componenten van de PC aanwezig zijn. Een PC bestaat normaal gesproken minimaal uit de volgende componenten:

  • Een PC-behuizing (met ingebouwde voeding)

  • Een processor

  • Een processor-koeler

  • Een moederbord

  • Een of meer geheugenmodules

  • Een floppydrive

  • Een harddisk

  • Een cd-rom of dvd-rom drive

  • Een videokaart (deze kan echter ook soms op het moederbord verwerkt zijn)

Aan deze minimale set componenten kunnen nog componenten toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld:

  • Een geluidskaart

  • Een cd-writer

  • Een netwerkkaart

  • Een modem

  • Etc. etc.

Naast de verschillende componenten, zijn ook nog een aantal andere zaken handig als je een PC gaat bouwen. Onmisbaar is een goede kruiskopschroevendraaier: alle schroeven die binnen de PC gebruikt worden zijn van het kruiskop type. Een schroevendraaier met een magnetische punt is natuurlijk het handigst. De benodigde schroeven worden bij PC-behuizingen vrijwel altijd in een zakje meegeleverd.

Voordat het daadwerkelijke bouwen van de PC gaat beginnen, is het belangrijk om jezelf eerst even te ontladen van mogelijke statische electriciteit. Dit kan op een aantal manieren: het makkelijkste is om of even een ongeverfd stuk verwarming aan te raken, of om even een van de ijzeren clipjes van een geaard stopcontact aan te raken.

Stap 2: Het openen van de behuizing

Als alle benodigde componenten verzameld zijn, kan het eigenlijke werk beginnen. Allereerst moet natuurlijk de behuizing geheel geopend worden. Meestal gebeurt dat door achterop een aantal schroeven los te draaien en dan de kap van de behuizing op te tillen. Duurdere behuizingen hebben vaak andere systemen, waarbij geen schroeven te pas komen. Hoe de kast precies geopend moet worden, wordt vaak wel duidelijk bij het bekijken van de kast. Vaak
wordt er ook een korte beschrijving bij de behuizing meegeleverd.

In de behuizing zien we meteen ook de voeding zitten. In het geval van de door ons gebruikte kast zit de voeding aan de bovenkant achterin de behuizing. Tijdens het bouwen van de PC is het overigens verstandig om de voeding nog niet op het stopcontact aan te sluiten.

Stap 3: Het aanbrengen van afstandsbusjes

Het eerste component wat nu in de kast ingebouwd gaat worden is het moederbord: de ‘plaat’ waar later alle componenten verder opgeprikt gaan worden. Voordat het moederbord in de kast bevestigd kan worden, moeten eerst zogenaamde afstandsbusjes in de kast geplaatst worden. Deze afstandsbusjes worden vrijwel altijd bij de kast meegeleverd.

Om te kijken waar de afstandsbusjes precies moeten komen, kunt u het beste het moederbord al even op de juiste plaats in de kast leggen. Het moederbord zit op de juiste plaats als de verschillende connectoren (printerpoort, USB-poort, enzovoort) achter op het moederbord precies door de daarvoor bestemde gaten in de achterzijde van de kast passen. Vaak moeten een aantal van deze poorten eerst nog geopend worden aan de achterzijde van de behuizing. Nu kun je precies zien welke schroefgaten in de kast samenvallen met de schroefgaten in het moederbord. Op die plaatsen moet in de kast een afstandsbusje geplaatst worden. Deze afstandsbusjes kun je makkelijk met de hand indraaien.

Advertentie
0