De wondere wereld van CRT-monitoren

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Hoe werkt een CRT monitor?
  3. 3. Eigenschappen deel 1
  4. 4. Eigenschappen deel 2
  5. 5. Eigenschappen deel 3
  6. 6. Eigenschappen deel 4
  7. 7. Waarop moet de gebruiker letten?

Hoe werkt een CRT monitor?

We zullen nu kort en bondig uitleggen hoe een CRT-monitor werkt. CRT staat voor Cathode Ray Tube. In deze naam zit het Engelse woord cathode, in het Nederlands kathode. Een verwarmingselement achter in de monitor zorgt ervoor dat de negatief geladen elektronen die op de kathode zitten loslaten. De elektronen bevinden zich nu los in de kathodestraalbuis waar vacuüm heerst. Door middel van spoelen worden er magnetische velden opgewekt en kunnen de elektronen in een bundel worden weggeschoten. Aan het uiteinde van de buis, die ook wel elektronenkanon genoemd wordt, bevinden zich opnieuw spoelen. Deze spoelen zijn zowel horizontaal als verticaal georiënteerd waardoor de elektronenstraal onder vrij grote hoeken zowel omhoog of omlaag als naar links of rechts kan worden afgebogen. 

De negatieve geladen elektronenstraal komt uiteindelijk terecht op de positief geladen anode aan de voorkant van de CRT. Hier treffen de elektronen een speciale fosfor coating wat licht oplevert. De kleur van dit licht is afhankelijk van de soort fosfor die door de elektronen getroffen wordt. Om een beeld te genereren scant deze elektronenstraal de gehele voorkant van links naar rechts en van boven naar onder wat een raster of ‘grid’ oplevert. Door de helderheid van een punt op het raster te verhogen of te verlagen ontstaat een punt, ook wel pixel genoemd wordt. 
Zodra de elektronenstraal aan de rechterkant van het scherm aankomt, wordt deze tijdelijk uitgezet en naar de linkerkant teruggestuurd. Zodra de elektronenstraal de onderste lijn van het scherm heeft beschreven wordt deze weer even uitgezet en teruggestuurd naar boven waarna een nieuw beeld kan worden opgebouwd. Het aantal keren per seconde dat een beeld op deze manier opgebouwd kan worden, wordt de refresh rate genoemd. 

Op de bovenstaande manier werkt een monochrome monitor. Een kleurenmonitor werkt op een soortgelijke manier, zij het met drie elektronenstralen. Het menselijk oog reageert op drie kleuren: rood, blauw en groen (RGB). Door deze kleuren te mixen is het mogelijk om alle gewenste kleuren te maken. 

Kleuren CRT technologie maakt gebruik van kleine gebieden waar verschillende soorten fosfors zitten die deze drie kleuren als licht emitteren. Als de drie kleuren dicht genoeg bij elkaar zitten, kan het menselijk oog niet de afzonderlijke kleurpuntjes herkennen, maar ziet het als één punt dat verschillende kleuren kan aannemen. Om de drie soorten fosfor tegelijk aan te sturen zodat ze licht emitteren zijn drie elektronstralen nodig. 

Alvorens de elektronenstralen het fosforraster, bestaande uit drie verschillende soorten fosfor naast elkaar, treft moeten ze door een masker. Dit wordt gedaan om een fijnere elektronenstraal te krijgen waardoor een scherper beeld ontstaat. Eventueel ‘uitgewaaide’ elektronen komen tegen het masker en kunnen niet onbedoeld fosforpunten licht laten emitteren. 

Advertentie
0