Eigenschappen deel 2
Nu we de werking van een CRT-monitor en de soort masker uitgebreid hebben besproken, is het tijd om een aantal andere eigenschappen, die de kwaliteit van een monitor mede bepalen, te bespreken. Onder andere begrippen als brightness, bandbreedte, contrast, convergentie fout, dot pitch, flat-screen, kleurtemperatuur en moiré zullen uitgebreid aan de orde komen.
Brightness (uniformity)
De Nederlandse term voor brightness is helderheid. In principe komt het erop neer dat hoe hoger de helderheid (brightness), hoe meer licht de monitor uitstraalt. Vooral bij het kijken van een film (op bijvoorbeeld dvd) kan dit van belang zijn. Maar ook voor grafische bewerkingen (video- of foto-bewerkingen bijvoorbeeld) is de helderheid van groot belang omdat de gebruiker een zo echt mogelijk beeld op zijn monitor wil hebben staan.
Gebruikers kunnen zelf de brightness van hun monitor instellen door het beeld zo klein mogelijk te maken en vervolgens de verkregen zwarte randen zo zwart mogelijk te laten weergegeven. U zult zien dat als de brightness niet goed staat, dat de zwarte randen wat grijsachtig zijn en de kleuren dus niet allemaal ‘echt’ zijn.
De instelling van de brightness bij normale omstandigheden ligt rond de 50%. Meestal wordt over brightness uniformity gesproken in plaats van het begrip brightness zelf. De uniformity is de verhouding tussen schittering van het donkerste gebied van een geheel wit scherm en de schittering van het meest helderste gebied.
Bandbreedte
Niet alleen bij het fenomeen internetverbinding komen we het begrip bandbreedte tegen, ook in de monitorwereld is dit een bekend begrip. Waarschijnlijk kunnen veel lezers zich bij de bandbreedte van een internetverbinding nog wel wat voorstellen, maar wat het met een monitor te maken heeft zal ze ontgaan.
Bandbreedte is een term voor de kwaliteit van de video responsie, uitgedrukt in megahertz (MHz). Het is het theoretische maximum aantal punten dat per seconde in een beeldlijn kan worden weergegeven.
Meer specifiek, is het de frequentieresponsie tussen twee punten waar het signaal beneden een bepaald percentage van de maximale waarden valt. Dit is duidelijk gemaakt in de onderstaande figuur.
Uit het bovenstaande plaatje wordt het effect van een te lage bandbreedte direct duidelijk. Het ingangsignaal, dat uit de videokaart komt, kan niet naar behoren gevolgd worden omdat hoge frequenties worden afgekapt.
(Voor de kenners: een blokgolf wordt opgebouwd uit een sinusoïde met een bepaalde grondfrequentie en zijn hogere harmonische. Hoe meer hogere harmonische, hoe beter de blokgolf wordt gevolgd.)
Contrast
Contrast is de verhouding tussen de meest helderste en de meest donkerste stukken van een plaatje. In principe is een zo hoog mogelijk contrast de beste instelling omdat dan de verschillen tussen zwart en wit het meest duidelijk zijn.