APP de film
Als eerste 'echte' publiek (de film was nog alleen aan cast en crew en de reguliere pers vertoond) kregen we woensdag 13 maart dus de kans om APP de film zelf te ervaren. Van tevoren waren we verzocht om de app (beschikbaar voor iOS en Android) te installeren - deze is ruim 100 MB groot en kan dus het beste via WiFi geïnstalleerd worden. De reden voor de omvang is dat hij de nodige videofragmenten bevat. De app past zich automatisch aan de schermgrootte aan (een feature van de ontwikkelomgeving van Service2Media) en de beelden moeten dus in voldoende hoge kwaliteit worden opgeslagen om een pixelblokkenfestijn op grotere schermen te voorkomen.
De synchronisatie kan pas beginnen wanneer de film is gestart: hiervoor is immers een audiosignaal in de soundtrack van de film vereist. De soundtrack van APP de film is trouwens een van de betere aspecten van de film; zoals het hoort bij dit genre van 'spannende' films is het een energieke mix van rock en techno. Als je de app probeert te laten synchroniseren vóórdat de film gestart is, krijg je een opmerkelijke foutmelding, die je ter rechterzijde van deze tekst kan zien - deze melding wordt maar een fractie van een seconde vertoond, dus als je 'm mist ben je helemaal niets wijzer.
Grappig bedoeld allicht, maar tot duidelijk werd hoe de techniek van de synchronisatie werkte, ging bovengetekende er vanuit dat deze op basis van assisted GPS-positiebepaling geschiedde. Niet de slimste gedachte, aangezien het onmogelijk zou zijn om meer dan één film per bioscoop gelijktijdig met een app te ondersteunen, maar dat is hoe dit soort contextgevoelige toepassingen doorgaans werkt. Bovendien ziet het animatievenster van de app er vergelijkbaar uit met andere toepassingen wanneer ze informatie met een server elders uitwisselen, zoals Shazam. Maar goed, de film gaat over een op hol geslagen app, die er toevallig net zo uitziet als de app die je op je telefoon zet voor APP de film, dus gaandeweg wordt duidelijk dat de app 'in character' reageert.
Om deze app gaat het dus allemaal.
Zonder het plot weg te willen geven, draait APP de film dus om, jawel, een boosaardige app met de naam Iris, die zich nestelt op de smartphone van het hoofdpersonage Anna, geportretteerd door Hannah Hoekstra. Zoals het de conventies van het genre betaamt, keert de Iris-app zich tegen Anna, die in rap tempo vrienden en leraren verliest door bizarre ongelukken en wanhopige zelfmoorden. Ondertussen moet ze haar broer, die door een eerder ongeluk niet meer kan lopen en in het ziekenhuis ligt, ook nog beschermen tegen de moorddadige app.
Tussen de bedrijven door lijkt de film commentaar te willen leveren op de keerzijde van technologie, (de naam van de app is niet toevallig 'Iris'; lees het maar eens van achter naar voren), maar dat is vermoedelijk meer een verplichting om te voldoen aan de voorwaarden van een subsidie, dan dat het veel te maken lijkt te hebben met de overtuiging of bedoeling van de regisseur. Die wil vooral vermaken en daarin slaagt hij bij tijd en wijle best aardig.
Iris manifesteert zich voor de eerste keer...
De film zelf is echter, hoe onvriendelijk dat ook klinkt, niet opmerkelijk. Zowel in het genre van de horror/thriller als in het genre van Nederlandse cinema voldoet hij aan de conventies, met enthousiast maar ook houterig 'toneel'-acteerwerk, veel speciale effecten waar de nodige ruwe kantjes aan zitten, een flinke dosis bloed en uiteraard enig gratuit naakt (al vallen beide erg mee voor deze genres, vermoedelijk om een zo groot mogelijk publiek te kunnen bereiken). Het plot zullen we in vriendelijke bewoordingen aanduiden als een hommage aan diverse klassiekers in het genre, waarbij de link met Child's Play wel heel snel gelegd is en het eerbetoon aan De Lift ook moeilijk te missen is. Echter, juist omdat het een beetje overkomt als een stijlexercitie, en de geoefende kijker rustig een paar minuten kan missen zonder de draad kwijt te raken, is het effect van de app beter te beoordelen.
Een belangrijk ingrediënt voor de horrorthriller: de jonge, vrouwelijke hoofdpersoon wier leven ondersteboven wordt gekeerd.