Intels 4e generatie Core preview: "Haswell" komt eraan!

Inhoudsopgave
  1. 1. Inleiding
  2. 2. Haswell
  3. 3. Krachtigere cores
  4. 4. AVX2
  5. 5. Transactional memory
  6. 6. Verbeterde graphics
  7. 7. Power management
  8. 8. Haswell voor desktops
  9. 9. Haswell voor laptops, Ultrabooks en tablets
  10. 10. 8-serie chipsets
  11. 11. Haswell-E(P) en verder
  12. 12. Verwachtingen en conclusie

Haswell

Haswell is dus een tock, ofwel een nieuwe architectuur op basis van een bestaande productieprocedé. De 22nm Tri-Gate ‘3D’-transistors die we kennen van de Ivy Bridge chips gaan dus ook gebruikt worden voor Haswell. De nieuwe architectuur zou er voor moeten zorgen dat de nieuwe 22nm transistors optimaal benut worden.

Hoewel zo'n beetje ieder gedeelte van de processor tegen het licht is gehouden, is de basisopzet van Haswell gelijk aan die van Sandy Bridge en Ivy Bridge. Opnieuw hebben we te maken met zeer modulair opgebouwde processors met in eerste instantie maximaal vier cores, geïntegreerde graphics, een geïntegreerde dual-channel DDR3-geheugencontroller, een geïntegreerde PCI-Express 3.0 controller en een ringbus die alle chiponderdelen met elkaar verbindt. Bekende Intel technologieën als HyperThreading en de Turbo-modus komen we ook bij Haswell allemaal weer tegen. De modulaire opbouw zorgt ervoor dat Intel bij Haswell opnieuw makkelijk kan variëren met bijvoorbeeld het aantal cores of het type geïntegreerde videokaart.


In de basis is de modulaire opbouw van Haswell gelijk aan die van Sandy Bridge en Ivy Bridge

Omdat de opbouw van de processor op sommige vlakken flink op de schop gaat, onder meer door de integratie van een voltage controller, zal Haswell niet compatible zijn met bestaande moederborden. Voor desktops komt er een nieuwe Socket 1150 (LGA, dus met pinnetjes in de socket), voor laptops een nieuwe voet met 947 contactpunten (PGA, ofwel pinnetjes aan de CPU). Voor Ultrabooks, tablets en All-in-Ones komen er ook zogenaamde BGA (Ball Grid Array) varianten, die rechtstreeks op een moederbord worden vastgesoldeerd.

De belangrijkste vernieuwingen voor de CPU-architectuur zijn de komst van nieuwe instructies (AVX 2) en de ondersteuning voor transactional memory (TSX aldus de Intel-afkorting). Vooral dat laatste kan er voor gaan zorgen dat multi-threaded software een stuk sneller gaat werken; wel moet software daar speciaal voor geoptimaiseerd worden, dus de voordelen van die technologie zullen niet direct zichtbaar zijn. Opvallend is overigens dat volgens de laatste geruchten niet alle Haswell CPU’s ondersteuning voor TSX zullen krijgen.

De in de consumentenversies van Haswell geïntegreerde GPU moet bovenal stukken sneller worden, maar krijgt daarnaast ondersteuning voor DirectX 11.1. Intel komt met verschillende varianten, met 6 GPU-cores (GT1), 20 GPU-cores (GT2) en zelfs 40 GPU-cores (GT3). Helaas zullen we die GT3-versie naar verluidt alleen in de laptop-wereld gaan terugvinden. Verder gaat Intel opnieuw een stap verder met het integreren van chipsetfunctionaliteit in de processor. Na de geheugencontroller bij Nehalem en de PCI-Express-controller bij Sandy Bridge volgt nu ook een geïntegreerde voltage controller en komt er voor Ultrabooks en All-in-One PC’s zelfs een complete system-on-a-chip (SoC) variant van de processor, waarbij CPU en chipset geworden gecombineerd in een zogenaamde multi-chip package.

Naast deze grote aanpassingen aan de processor zijn er ook vele kleine verbeteringen, die elk hun steentje bijdragen aan verbeterde prestaties.


Intel toonde op IDF Haswell demo's op basis van dit testbord.

Advertentie
0