Haswell systeem
Voor deze workshop gingen we aan de slag met een Intel Haswell systeem. We combineerden een Intel Core i7 4770K met in eerste instantie standaard componenten. Als moederbord kozen we een MSI Z97S SLI Plus. Verder voorzagen we het systeem van 8 GB DDR3-1600 1.5V geheugen, een oude Seagate 7200.10 500 GB harde schijf en een Corsair CX750M 80 Plus Bronze voeding. Aan het begin van de test stellen we de BIOS in op standaard instellingen. Alle tests hebben we gedraaid met Windows 8.1 x64 als besturingssysteem.
Als eerste hebben we gekeken naar hoe we het stroomverbruik van het systeem konden terugbrengen door de verschillende onderdelen te vervangen voor zuiniger exemplaren. Daarna begon het echte werk: we gaven onze huis-overklokker Joost ‘Rsnubje’ Verhelst een opdracht die haaks staat op zijn normale bezigheden: met uiteenlopende BIOS-aanpassingen een systeem niet zo snel mogelijk, maar juist zo zuinig mogelijk krijgen.
Bij iedere stap draaiden we een tweetal benchmarks: Cinebench 11.5 en 3DMark Vantage. Cinebench is puur een CPU-benchmark, waarmee we kunnen bepalen of aanpassingen invloed hebben op de prestaties van de CPU en indien dat het geval is, hoe groot die invloed is. 3DMark Vantage is natuurlijk niet bepaald de nieuwste telg uit de 3DMark-familie, maar we hebben deze benchmark juist gekozen omdat hij goed schaalt met zowel CPU- als GPU-prestaties.
Naast de twee benchmarks bepaalden we telkens op drie manieren het stroomverbruik van de PC: allereerst het gemiddle idle-verbruik, daarna het maximale verbruik tijdens Cinebench 11.5 en ten slotte het gemiddelde verbruik tijdens 3DMark Vantage. Het stroomverbruik hebben we telkens gemeten met een gecalibreerde Emu 1.x4 verbruiksmeter. Voor de duidelijkheid: we meten het verbruik van het hele systeem, aan het stopcontact.
Ons systeem bestaat uit een Core i7 4770K, een MSI Z97 moederbord, een 80Plus Bronze voeding, een HDD en standaard DDR3-geheugen.
Vertrekpunt
Met standaard instellingen scoort de door ons gebruikte configuratie 8,61 punten in Cinebench 11.5 en 6575 punten in 3DMark Vantage. Het idle-verbruik van het systeem met standaard instellingen komt volgens onze metingen uit op een dikke 42W. Tijdens het draaien van Cinebench 11.5 slaat de meter uit tot 131W en tijdens 3DMark Vantage verbruikt het systeem gemiddeld een kleine 80W.
Voordat we zijn begonnen met het verwisselen van componenten, hebben we in het Windows configuratiescherm het Energieprofiel aangepast, van de standaard instelling (Gebalanceerd) naar Energiebesparing. Dit zorgt ervoor dat Windows heel wat wijzigingen doorvoert in de manier waarop hardware wordt aangestuurd. Belangrijke verschillen zijn bijvoorbeeld het beperken van de Turbo-modus van de CPU, het terugbrengen van de klokfrequentie van de GPU en het eerder in slaapstand zetten van onderdelen zoals de harde schijf. Het Windows energiebesparingsprofiel blijkt een behoorlijk negatieve impact te hebben op de prestaties. Zo zakt de Cinebench score met een dikke 7% tot 7,98 punten en zakt de 3DMark Vantage score met meer dan 50% (!) tot 3202 punten. Daar staat tegenover dat de PC idle zo’n 3,5% zuiniger is, het maximale verbruik in Cinebench 1,5% lager is en het gemiddelde verbruik tijdens 3DMark Vantage zo’n 26% lager.
Aangezien het lagere stroomverbruik hier duidelijk niet opweegt tegen de fors mindere prestaties, hebben we de Windows energie-instellingen teruggezet naar Gebalanceerd en daar voor de rest van onze tests op laten staan. Een klein stapje terug in prestaties is acceptabel, maar het moet natuurlijk niet te gek worden.
Windows instellen op Energiebesparing zorgt voor een (beperkt) lager stroomverbruik, maar heeft een zeer negatieve invloed op de prestaties.