Conclusie
Kingston heeft het zich met de introductie van de Cloud in 2014 ontzettend moeilijk gemaakt. Deze headset is ook nu nog een benchmark in zijn klasse, en qua constructiekwaliteit, draagcomfort en muziekweergave verslaat hij aanmerkelijk duurdere concurrenten nog altijd. Dat maakt het lastig voor Kingston, want de verwachtingen zijn steeds erg hoog gespannen. De Revolver viel in 2016 daardoor wat tegen.
Qua harmonische vervorming is de Cloud Flight de beste headset die Kingston heeft gemaakt.
De Cloud Flight heeft ook last van die verwachtingen, en heeft bovendien zijn prijs niet mee, waarover verderop meer. Qua constructie kan hij zich prima meten met wat gangbaar is in de wereld van gaming headsets, maar toch missen we wat van dat degelijk aanvoelend aluminium en doorgestikte lederen afwerking. Maar goed, dat is ook een kwestie van smaak. Beoordelen we de Cloud Flight op zijn merites, dan valt het oordeel voornamelijk positief uit. Met het draagcomfort zit het wel goed, zolang je kunt leven met de wat meer klemmende pasvorm - zo niet, dan moet je gewoon voor een heel ander model kiezen (zoals de Revolver). Ook na heel wat uurtjes dragen ontvingen we nog geen klachten van onze oren. Prima dus, en dat geldt ook voor de reikwijdte van de draadloze verbinding, die is uitstekend. Ook qua muziekweergave hebben we voornamelijk lof - laten we beginnen met benadrukken dat de Cloud Flight in elk geval qua harmonische vervorming de beste headset is die Kingston tot dusver heeft gemaakt. Voor games biedt de Cloud Flight een zeer goede ervaring, waarbij hooguit het laag een verbeterpunt is - het is niet slecht, maar het is wat te bescheiden voor dit doeleinde. Dat is een trade-off, want voor muziekweergave wil je geen al te overheersende bas. Helaas is het laag wel erg terughoudend, want ook bij muziek missen we soms wat punch. Daar staat tegenover dat hoog en midden onovertroffen zijn - we moeten benadrukken echt onder de indruk te zijn van de stemweergave en het kristalheldere, strak gedefinieerde hoog.
De vraag is echter of je daarvoor een gaming headset koopt. Daarbij is overtuigende weergave van effecten allicht net wat belangrijker. Dat zal van je persoonlijke voorkeuren en je favoriete game genres afhangen. Daar komt bij: de Cloud Flight is met een introductieprijs van 159 euro verre van goedkoop. Vermoedelijk zal deze prijs kort na introductie wel gaan dalen, dat gebeurde bij de Cloud II en Revolver ook. Heel eerlijk: voor 129 euro zouden we de Cloud Flight zonder meer aanraden voor je shortlist, maar voor 159 euro willen we meer. Zowel op het vlak van de leveringsomvang, de afwerking en eventueel de mogelijkheid om hem ook onderweg als headset (in elk geval bedraad mét microfoon, liever nog draadloos) te gebruiken. Daarnaast missen we softwarefunctionaliteit, zoals een equalizer, een goede 3D-weergave, en liefst gewoon game-profielen en gelijksoortig gebruiksgemak. Bij Logitech kan je in deze prijsklasse daarvoor terecht met vergelijkbare geluidskwaliteit (beter laag, wat minder goed midden en hoog), Corsair levert het voor een lagere prijs met wat mindere geluidskwaliteit.
Het is goed mogelijk dat we in een toekomstige round-up de Cloud Flight gaan tegenkomen met een lagere prijs en dan het eremetaal uit de kast halen. Op dit moment moeten we volstaan met een warme aanbeveling hem eens te beluisteren.
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
HyperX Cloud Flight Wireless
|
€ 99,005 winkels |