Kleurweergave
Asus heeft de ROG Strix XG32VQ een iets breder kleurbereik meegegeven. De fabrikant belooft een dekking van 125 procent van de sRGB-kleurruimte. Dat blijkt ook uit onze testresultaten, te zien in onderstaande afbeelding: de verzadiging van rood en groen is een stukje hoger dan in de sRGB-ruimte wordt bepaald.
Blauw wordt net niet helemaal afgedekt, reden dat de XG32VQ in onze grafiek niet verder komt dan een sRGB-dekking van 99,9 procent, waarmee het scherm niettemin een uitstekende score neerzet.
De kleurtemperatuur van wit ligt bij de standaardinstelling aardig ver af van de gewenste 6500K. Slordig; het scherm heeft daardoor een ietwat blauwe tint. Veel van de andere monitoren in deze grafiek zijn beter afgesteld.
We meten de kleur- en grijswaardeafwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm.
De rest van de kleurafstelling is redelijk: de gemiddelde deltaE voor kleuren komt uit boven de zichtbare grens van 3, maar de afwijking is niet enorm. Voor een gaming monitor kan de afwijking er goed mee door; in deze grafiek van gaming monitoren springt de XG32VQ er dan ook niet opvallend slecht uit. Niettemin had de fabrikant het hier beter kunnen doen. Het blijft opmerkelijk hoe wisselvallig de gaming monitoren van Asus hier presteren - de PG258Q was uitstekend, de PG27VQ stelde zeer teleur, de XG35VQ deed het weer prima en dit scherm komt niet verder dan redelijk uit de test.
De grijsfout is met 4,14 in lijn met die van de modellen van van LG en AOC; aan de andere kant laat Samsung met zijn monitor zien dat op gebied van de afstelling winst valt te behalen.
De XG32VQ beschikt zoals eerder genoemd over een speciale sRGB-modus die kan worden geactiveerd in het menu. Die doet blijkens de testresultaten weinig om de oververzadiging van rood en groen aan te pakken. De gemiddelde kleurafwijking is zelfs wat hoger dan in de standaardmodus, terwijl het gemeten contrast fors daalt. Alleen de kleurtemperatuur valt beter uit, al is hij met 6891 K nog steeds wat te hoog.
Standaard
sRGB
Gamma
In de standaardmodus heeft de XG32VQ een gemiddelde gammawaarde van 2,31, een stuk hoger dan de gewenste 2,2. Als we de deelmetingen erbij pakken, is te zien dat de gammacurve niet erg netjes verloopt. Er is met name bij een hogere helderheid een forse afwijking in rood en blauw, waarbij de eerste onder- en de tweede oververtegenwoordigd is. Dat leidt tot de genoemde blauwzweem. Gebruikers die een scherm voor fotobewerking zoeken kunnen maar beter verder kijken, maar voor gaming hoeft de gebrekkige afstelling geen groot probleem te vormen.
Standaard gamma
sRGB gamma
1 besproken product
Vergelijk | Product | Prijs | |
---|---|---|---|
![]() |
Asus RoG Strix XG32VQ
|
Niet verkrijgbaar |